Vesien yksityistämistä vastustetaan Jakartassa

Amrta-aloite työskentelee veden yksityistämisen lopettamisen puolesta Jakartassa, ja mahdollistaa siirtymisen hyvään, julkisesti hoidettuun vesipalveluun. Tutkimuksen, julkisen keskustelun ja siviiliyhteiskunnassa tapahtuvan yhteistyön kautta tämä aloite on hätyytellyt kaupunginhallintoa julkistamaan suunnitelmansa ottaa takaisin yhteiseen omistukseen Jakartan vesivarat.

Jakartan kaupunginisät ovat perinteisesti olleet (hiljaa) veden yksityistämisen puolesta kaupungissa, ja vuonna 2013 Jakartan kuvernööri kuuli asukkaiden pyynnön ottaa vesipalvelut haltuun yksityiseltä sektorilta. Julkinen vesiyhtiö PAM Jaya vaati sopimuksen uudelleenneuvottelemista yksityisten vesiyhtiöiden kanssa, ja Jakartan lääninhallitus julkisti suunnitelman ostaa yksityisten vesiyhtiöiden osakkeet. Vuonna 2013 edustajainhuone hyväksyi budjetin PAM Jayalle ostaa osakkeet.

Eräs erittäin tehokas strategia marraskuussa 2012 oli asukkaiden, joita edusti lakitukijärjestö LBH Jakarta, oikeustaistelu vesien yksityistämistä vastaan Jakartassa. Amrta Institute tuki haastetta tarjoamalla todistusaineistoa oikeudessa. Tämä pitkä ja menestyksekäs oikeustaistelu oli suuressa roolissa poliittisen painostuksen ylläpitäjänä.

Työväenliikkeen mielenosoitukset Palyjan toimiston edessä, Jakartan keskustan eliittirakennuksessa huhtikuussa 2011

Tätä taustaa vasten — kaksi vuosikymmentä epäonnistunutta vesien yksityistämistä Jakartassa ja puolet populaatiosta ilman vesiputkia — sai Amrta Instituutin ajamaan julkisen mediakampanjan, tuottamaan suosittuja julkaisuja ja tekemään dokumentteja.

Aluksi suurin osa ihmisistä ei tiennyt, että vesiongelmat johtuivat yksityistämisestä, ja että ratkaisu oli palauttaa vesipalvelut julkiseen omistukseen ja hoitoon. Mutta nyt meillä on päätökset kolmesta oikeusasteesta tukien julkista vesien hallinnointia, perustuslakituomioistuimen päätös, Jakartan käräjäoikeuden sekä korkeimman oikeuden päätös. Lokakuussa 2017 kuvernööri kertoi medialle, että hän toteuttaa oikeuden päätöksen.

Nainen pesulla Penjaringanissa, Pohjois-Jakartassa, myönsi että veden hinta syö melkein 70% hänen aviomiehensä tuloista


“Kaikkein vaikuttavinta on se, että aloite ei luovuttanut systemaattisten/rakenteellisten voimien edessä — kotimaisesta kansainvälisiin, hallituksista korporaatioihin — jotka näyttävät olevan mahdottomia haastaa.”

– Satoko Kishimoto

Haluatko tietää lisää aloitteesta? Ota yhteyttä meihin.

Tai vieraile amrta-institute.org


Transformative Citiesin Atlas of Utopiason blogisarja P2P Foundation Blogissa. Mene TransformativeCities.org ja lue lisää.

Lähde:
https://blog.p2pfoundation.net/jakarta-movement-against-water-privatization/2018/07/30

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.