Saman sairauden oireita: neoliberaali kapitalismi

Mitä yhteistä on Bangladeshin nousevalla merenpinnalla, julkisten palveluiden hajoamisella Ghanassa ja leikkauksilla Britanniassa?

Ne ovat kaikki saman sairauden oireita: neoliberaalin kapitalismin.

Tämä ei ole tarina jota meille aina kerrotaan, meitä kannustetaan näkemään erillisinä ja toisiinsa liittymättöminä monet taloudelliset, poliittiset, ympäristölliset ja yhteiskunnalliset kriisit joita yhteisöt kohtaavat ympäri maailman. Tässä tarinassa Kenian nousevilla ruoan hinnoilla ei ole mitään tekemistä amerikkalaisen opintolainan kanssa. Mutta tämä ei yksinkertaisesti ole totta. Molemmat ovat väistämättömiä seurauksia samasta neoliberaalista logiikasta joka sanoo, että elämän täytyy lopulta palvella suurpääomaa ennemminkin kuin että asia olisi toisinpäin.

Saamalla vain tarpeeksi hyvä kokonaiskuva on mahdollista paljastaa allaoleva logiikka ja säännöt jotka hallitsevat maailmantaloutta. Säännot kuten ”materiaalinen kasvu, joka paikassa, hinnalla millä hyvänsä”; naurettava idea rajallisten resurssien planeetalla. Ja siksi kun otamme selvää kokonaiskuvasta, näemme että ihmiset, joilla on eniten valtaa systeemissä, eivät ole kaikkein syvällisimpiä, kyvykkäimpiä tai arvokkaimpia, vaan he ovat niitä jotka tehokkaimmin noudattavat näitä sääntöjä.

Kuten kaikki tarinat, tämän vallan heikentäminen tapahtuu tulemalla siitä tietoiseksi. Ymmärtämällä sitä ja sitten paljastamalla syvä logiikka ja säännöt joilla globaali maailma pelaa on yksi tärkeimpiä poliittisia toimia jonka voimme koskaan tehdä. Se on oman ohjelmointimme purkamisen alku, ja se johtaa vaihtoehtoisiin ratkaisuihin näille kokonaisvaltaisille ongelmille. Vaihtoehdot kuten vahvat paikallistaloudet, jotka voivat ohittaa velkavetoiset valuutat, ja ruoan omavaraisuus lähestyvät tätä neoliberaalin monokulttuurimallin aikaansaamaa ongelmaa. Vaihtoehdot jotka ovat olemassa jo ympärillämme; Brixtonin punnasta Meksikon Zapatistoihin, Rojavaan, Kurdien vapaaseen valtioon pohjoisessa Syyriassa.

Valtamedia ei ole valmis näkemään näitä muutoksia ja niinpä se jatkaa vanhan tarinan syöttämistä, ”kasvua hinnalla millä hyvänsä”. On meidän tehtävä nähdä laajempi kuva. Paljastaa kuinka oppressiot ympäri maailmaa liittyvät toisiinsa. Ja tunnustaa että jotain ihmeellistä ja voimakasta on nousemassa ympärillämme, joka kasvaa yli raaoista neoliberalistisen kapitalismin rajoitteista hyväksymällä elämän kaikessa diversiteetissään.

Haluatko auttaa meitä näkemään suuremman kuvan ja rakentamaan vaihtoehtoja ennenkuin on liian myöhäistä?

#ConnectingDots

 

 

Lähde: P2P Foundation

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.