Regeneratiivisen alustasuunnittelun periaatteet

Kirjoittaja: Lucia Hernandez

Viitekehys regeneraation skaalaamiseksi alustojen avulla

Kuten ensimmäisessä artikkelissa ennakoin, tarkoitukseni on tarjota tässä teoksessa puitteet niille, joilla on alusta ja jotka haluavat ymmärtää, miten tulla uudistuviksi, ja niille, joilla on perinteinen uudistuva liiketoimintamalli ja jotka haluavat tulla alustaksi.

Jos p2p-alustat tekivät jotain merkittävää ilmestyessään, se oli, että ne ottivat kansalaiset mukaan arvontuottajina, jotka siihen asti olivat rajoittuneet yrityksiin, ja antoivat heille mahdollisuuden luoda suoria yhteyksiä toisten vertaistensa kanssa, luoda arvoa, poistaa välikäsiä ja kehittyä yhä monimutkaisemmiksi.

Jotkut niistä eivät edes pidä itseään välittäjinä vaan pelkkinä ilmoitustauluina välttääkseen vastuunottoa lain, työelämän vaatimusten ja mahdollisten kuluttajavalitusten edessä.

Euroopassa alustat olivat siihen asti digitaalisten sisämarkkinoiden strategian sateenvarjon alla, joka rajoittaa vuodesta 2015 alkaen joulukuussa 2020 päivitettyä sääntelyä, jolla säännellään niiden vastuuta ja asetetaan uusia velvoitteita, jotka koskevat sisällön maltillisuutta, laittoman sisällön asianmukaista huolellisuutta ja mainonnan avoimuutta.

Alustat – kuten muutkin teknologiat – eivät ole hyviä tai huonoja, vaan ne ovat sitä, mitä niiden omistajat haluavat niiden olevan ja mitä ne palvelevat. Mikä sen tehtävä on.

Ne ovat erittäin tehokkaita arvonluonnin koordinointimalleja, jotka hyvin käytettynä voivat verkostovaikutusten ansiosta tuottaa hajautettuja ja merkittäviä myönteisiä vaikutuksia.

Entä jos käyttäisimme niiden verkostovaikutteista luonnetta auttaaksemme uudistamaan läheisempiä ekosysteemejämme ja muitakin markkinoita, joissa olemme mukana?

Löydät esimerkkejä osoitteesta change.org, jossa yksityishenkilöt voivat ehdottaa ja tukea asioita, jotka voivat muuttaa lakeja. Blablacar tuo ihmisiä paikkoihin, joihin perinteinen liikenne ei saavu, ja välittää tietoa syrjäisistä paikoista. Som Energia on voittoa tavoittelematon vihreän energian tuottajan ja kuluttajan osuuskunta, joka toimii verkostossa, tai The Food Assembly, joka yhdistää maanviljelijät suoraan loppukuluttajiin. 1 500 elintarvikekokousta ja 10 000 tuottajaa valvovat itse hintoja ja tuotantoa, mikä lisää paikallista kulutusta ja ympäristömerkkejä.

Uudistuvaan muotoiluun panostavien yritysten joukossa ovat tunnetut Patagonia, Timberland, North Face, Ben & Jerry tai Danone,, joista kaksi viimeistä ovat B-Corp-yrityksiä, jotka työskentelevät arvoverkostojensa kanssa kehittääkseen ja edistääkseen uusiutuvia maatalousmalleja, jotka suojelevat maaperää, antavat maanviljelijöille vaikutusmahdollisuuksia ja edistävät eläinten hyvinvointia.

Lisäksi on olemassa lukuisia pieniä hankkeita, joissa omaksutaan uudistuvia käytäntöjä, mikä on ratkaiseva askel torjuttaessa kaivannaistoimintaa, eriarvoisuutta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Ymmärtääkseni uudistuvan suunnittelun ja alustasuunnittelun yhtymäkohtia tutkin joitakin eri toimijoiden ehdottamia uudistuvan suunnittelun periaatteita. Niistä mainittakoon John Fullerton, Capital Institute -instituutin perustaja, Bill Reed Regenesis-ryhmästä, alan johtava asiantuntija, Janine Benyus, Biomimicry Institute -instituutin perustaja — yksi tärkeimmistä äänistä luonnosta inspiroituneiden suunnittelijoiden ja insinöörien uudessa aallossa — Jenny Andersson, ReallyRegenerative-yrityksen perustaja, joka on regeneratiivinen ammattilainen ja luova strategi, jolla on syvällistä tietämystä uudistumisesta, ja nRhythm ja sen Regenerative Framework -sertifikaatti, jonka sain alkuvuodesta ja jossa omaksutaan kokonaisvaltainen, eläviin järjestelmiin perustuva lähestymistapa organisaation suunnitteluun ja johtamiseen, sekä tuotteet ja palvelut, joita suosittelen lämpimästi.

Yleisesti ottaen niiden lähestymistavat ovat hyvin samankaltaisia ja perustuvat aina elävien järjestelmien käyttäytymiseen, mutta niissä on joitakin pieniä eroja. Niitä tutkimalla minulle kävi selväksi, että regeneratiivinen muotoilu lisää elävää kudosta vanhanaikaiseen yrityksen konenäköön ja ennen kaikkea tarkoituksellisuuden kerroksen, eikä tämä ole turhaa.

Entencioun tarkoittaa latinaksi ”tarkoitusta, suunnitelmaa, päämäärää tai kohdetta; tahtoa, halua, toivetta, sitä, mikä on tarkoitettu”: In-=Sisämaa, tentus=laajennettu ja -tion=toiminta ja vaikutus.

Sisä-ulkoinen jatkuva silmukka, jossa tiedostetaan syy ja seuraus, palaute, oppiminen ja iterointi.

Toisaalta alustat lisäävät muun muassa työkalun ja ajattelutavan verkostomaisen arvonluonnin koordinointiin, ja ne on ”tarkoituksellisesti” suunniteltu vahvistamaan yhteyksiä ja luomaan luottamusta, sillä ilman luottamusta ei ole vuorovaikutusta.

Uusiutuvien alustojen määritelmä

Yhdistämällä molempien maailmojen parhaat puolet keksin tämän määritelmän uusiutuvista alustoista.

”Strategiat, jotka on suunniteltu toisiinsa kytkeytyneiden toimijoiden ekosysteemille, jotka koordinoivat toimintaansa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi ja luovat edellytykset sille, että kokonaisuus voi kukoistaa ja menestyä.”

Periaatteet

Tutkiessani eri ehdotuksia valitsin ne, jotka mielestäni loivat uudistuvan ajattelutavan perustan, 7 periaatetta, jotka muodostavat jo itsessään niin paljon viisautta, että kiitän niitä, jotka tekivät ne saatavilleni ennen minua. Yhdistin ja poimin niistä kaikista olennaisen. Nöyrästi.

Minulla oli tilaisuus validoida joidenkin alustojen toimintatapa ja se, miten ne lähestyvät seuraavia periaatteita joidenkin haastattelujen aikana.

Nämä periaatteet toimivat yhdessä: annat potentiaalin kukoistaa sallimalla emergenssin, vaalit kehitystä puutarhaamalla itseorganisoituvia suhteita ja raivaamalla tietä kokonaisuuden virtaamiselle, olemalla kontekstisidonnainen ja sisäkkäinen kehittyy kuuntelemalla aktiivisesti ympäristöä, puuttumalla siihen tarvittaessa, kokonaisvaltaisella näkökulmalla.

Tutustutaan syvällisesti siihen, miten nämä periaatteet sopivat yhteen alustastrategioiden kanssa ja miten voimme parantaa lähestymistapaa.

Potentiaali

Potentiaalilla tarkoitetaan kokonaisuuden luontaista ominaisuutta tai luonnetta, joka voidaan ilmaista tietyssä asiayhteydessä.

Todellinen potentiaali on olemassa ennen kuin se ilmenee.

Tilan luominen siihen osallistuville yksiköille, jotta ne voivat ilmaista koko ainutlaatuisen äärettömän potentiaalinsa, auttaa koko ekosysteemiä kukoistamaan – alustat ovat siinä erittäin hyviä – koska niiden liiketoimintamalli perustuu sen muodostavien toimijoiden monimuotoisuuteen: tuottajat tarjoavat ainutlaatuisia tuotteitaan ja palvelujaan etsien niitä arvostavia kuluttajia.

Me kuluttajat etsimme yksilöllisiä tuotteita, jotka vastaavat tiettyihin tarpeisiimme ajassa ja paikassa. Sen lisäksi, että alustojen käyttö on mahdollisimman kätevää, ne avaavat kaikille mahdollisuuden osallistua määritellyille markkinoille kaikilla aloilla ja aihealueilla.

Tällä hetkellä ne ovat enimmäkseen riippuvaisia vakiintuneista alustastandardeista, mutta teknologia kehittyy poikkeuksellista vauhtia, joka antaa meille jo nyt mahdollisuuden harjoittaa omaa liiketoimintaamme omalla tavallamme, skaalata suoria suhteita ja omistajuutta.

Li Jin Startup Investor and Advisor. a16z

Kehittäminen

Loputon prosessi, jossa kasvamme yksilönä ja ammattilaisena jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa.

Mikä olisikaan parempaa kuin oppiminen ja kehittyminen tässä muuttuvassa maailmassa? Tehdä sitä yhdessä muiden kanssa. Alustat ovat oppimisen ja kehittymisen kasvualustoja, ja ne, jotka edistävät sitä rakentamalla yhteisöjä ympärilleen, menestyvät.

Käsintehtyjä ja vintagea myyvä Etsy-verkosto osti italialaisen käytetyn tavaran markkinapaikan Depopin Gen Z -yhteisönsä vuoksi, joka oli innoittunut sen taustalla olevasta kulttuurista.

”He tulevat vaatteiden takia, mutta jäävät kulttuurin takia.” — Maria Raga, Depopin toimitusjohtaja.

Ympäri maailmaa syntyy yhteisöjä, jotka perustuvat yhteisiin tavoitteisiin, arvoihin ja intresseihin sekä tietysti inhimillisiin yhteyksiin. DAO:t antavat näille yhteisöille mahdollisuuden luoda suoria suhteita, joissa tuottajia ja kuluttajia ei eroteta toisistaan, vaan ne ovat kaikki yhtä ja luovat arvoa ekosysteemiin, ja regeneratiivisiin periaatteisiin perustuvilla periaatteilla ne voivat olla myönteisen vaikutuksen voima.

Yhteenkytkeytyneisyys

Olemme sosiaalisia olentoja, jotka ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa toisten ja ympäristömme kanssa.

Vuorovaikutuksen on sujuttava helposti järjestelmän haarautumien kautta, tiedon symmetria on pakollista, suuret tietomäärät auttavat meitä kehittymään, matalat markkinoille pääsyn esteet, luottamus, palaute, maine, monimuotoisuus… kaikki nämä ovat alustatalouden ominaisuuksia parhaimmillaan.

Vielä parempi on, jos tiedot kuuluvat käyttäjälle, kuten Salus.coopissa, joka on kansalaisten yhteisten tietojen osuuskunta, joka nopeuttaa tutkimusta ja innovointia terveydenhuoltoalalla ja antaa kansalaisten päättää, missä hankkeissa he haluavat auttaa tietojensa avulla.

Suhteet voivat olla itseorganisoituvia, ja tarvitaan hajautettua ja hajautettua hallintoa, jotta ne sopisivat elävien järjestelmien sisäiseen luonteeseen. Tämä ei ole vielä kovin yleistä useimmilla alustoilla, lukuun ottamatta yhteistyöalustoja ja DAO:ita, jotka ovat vielä kehittymättömiä, mutta joilla on suuri potentiaali kehittyä teknologian kehityksen sekä yhteiskunnallisten ja kulttuuristen uskomusten muutosten ansiosta.

Emergenssi

Emergenssi viittaa ominaisuuksiin tai käyttäytymiseen, jotka syntyvät vasta, kun kokonaisuudet ovat vuorovaikutuksessa laajemmassa kokonaisuudessa.

Se saattaa kuulostaa helpolta, mutta emergenssin omaksuminen tarkoittaa, että kontrolli on jätettävä, mikä ei ole joskus helppo tehtävä.

Palkinto on kuitenkin valtava, sillä parhaat asiat syntyvät, kun ihmiset luovat yhdessä, vuorovaikutuksessa toisten ja ympäristönsä kanssa.

Uudet tuotteet ja palvelut, uudet toimialat, uudet ideat, innovaatio puhtaimmillaan.

Eikä evoluutiota olisi olemassa ilman emergenssiä, mikä saa minut puhumaan seuraavasta periaatteesta.

Evolutionaarinen

Sopeutuu ja organisoituu uudelleen jatkuvasti kehittyvässä ympäristössä.

Uudistuvat alustat kehittyvät ja muuttuvat vuorovaikutuksensa kautta, säilyttäen joustavan ja luovan käyttäytymisen, joka kommunikoi järjestelmän muiden osien kanssa ja johtaa mukautuvampaan ja joustavampaan ekosysteemiin, joka on läpäisevä järjestelmän eri tasoilla tapahtuville muutoksille, on tietoinen, organisoituu itse ja luo itse itseään vastaavasti autopoieettisella tavalla.

Makrotasolla näemme sellaisten välineiden kehittyvän, jotka mahdollistavat hajautetun arvonluonnin ja omistajuuden vastauksena suhdannevaihteluihin – ilmastonmuutostietoisuus, työttömyyden lisääntyminen, riippuvuussuhteiden tylsistyminen, itsenäisten työntekijöiden lisääntyminen, arvoketjujen katkeaminen ja niin edelleen – ja mikrotasolla alustojen tarjoamat tuotteet ja palvelut kehittyvät vastaamaan käyttäjien vaatimuksiin ja tarpeisiin.

Holismi

Järjestelmiä olisi tarkasteltava kokonaisuutena. Mikään niistä ei toimi itsenäisesti, vaan ne ovat riippuvaisia toisistaan ja sisältyvät toisiin järjestelmiin.

Mikä tahansa myönteinen tai kielteinen toimenpide vaikuttaa välittömästi muuhun järjestelmään ja vahvistaa tai monipuolistaa sen vaikutuksia.

Tämä periaate on luultavasti kaikkein harvinaisin liike-elämässä, mutta myös tieteenaloilla. Lukuun ottamatta B-korporaatioita ja vastaavia, joilla on enemmän kontekstisidonnaisia lähestymistapoja.

Standardoitujen tuotteiden ja tehtävien teollisessa maailmassa asiayhteys oli suurelta osin merkityksetön, häiriötekijä. Uudistuvassa platform-aikakaudessa kontekstista on tulossa yhä keskeisempi arvonluonnin kannalta. Jos emme kiinnitä huomiota henkilöä, paikkaa tai tapahtumaa ympäröiviin olosuhteisiin, emme todennäköisesti ymmärrä, miten voimme luoda suurinta yksilöllistä arvoa kullekin niistä.

Tämä on yksi useimpien julkisten ja yksityisten organisaatioiden vireillä olevista kysymyksistä.

Tässä on yhteenveto niistä kuudesta periaatteesta, joita voimme soveltaa suunnittelemalla, kun rakennamme uudistuvia alustatoimintamalleja.

Uusiutuvien alustojen suunnitteluperiaatteet

Kukin näistä periaatteista voi yhdessä toimia ohjenuorana määriteltäessä malleja, jotka suunnittelun ansiosta edistävät elvyttämistä, mutta tärkeintä on epäilemättä se, miten tarkoituksellisesti niitä sovelletaan. Jokaisella teolla on merkitystä, joka päivä, jokaisella kaupungilla, jokaisella organisaatiolla ja jokaisella yksilöllä on oma roolinsa.

— —

Maailma kehittyy nopeasti samaan tapaan kuin ajattelumme ja toimintamme, ja sosiaalisen, luonnollisen ja liiketoiminnallisen ekosysteemiemme uudistaminen on avainasemassa. Teknologia voi auttaa meitä luomaan yhteyksiä tavoilla, joita emme ole koskaan aiemmin ajatelleet, ja skaalaamaan myönteisiä vaikutuksia samalla kun olemme kaikin tavoin kannattavia ja tehokkaampia.

“Aina kun olemme tehneet päätöksen planeetan parhaaksi, siitä on tullut hyvä Ecoalfille kuin bumerangi.” — Javier Goyaneche, ECOALFin perustaja ja puheenjohtaja Ship2B Impact Forumissa

Olen iloinen voidessani keskustella, kommentoida ja oppia ajatuksistanne, kun tämä ajattelu kehittyy ja sitä sovelletaan.

 

Lähde:

https://luciahdez.medium.com/regenerative-platforms-design-principles-daf31508322a

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.