Viherkapitalismi käyttää Greta Thunbergia hyväkseen

Artikkelin ‘Le capitalisme vert utilise Greta Thunberg’ suomennos, jonka ranskalaislähde Reporterre alunperin julkaisi helmikuun 9. päivänä 2019. Kirjoittajana Isabelle Attard


Kolumnistimme eli useita vuosia Ruotsin Lapissa ja johti ranskalais-ruotsalaista ystäväpiiriä sen edustajistossa. Täten Attardilla on kiintymys nuoren ympäristöaktivisti Greta Thunbergin tarinaan.

Isabelle Attard toimi ympäristöasioiden valtuutettuna Calvadoksen hallinnossa. Hän kuvaa itseään vihreäksi anarkistiksi.

https://miro.medium.com/max/700/1*_gLl10ZGX7kt2v4ramEOwA.jpeg

Noin arviolta viiden kuukauden ajan 16-vuotias Aspergerin syndroomainen ruotsalaistyttö on ajautunut kansainvälisen median valokeilaan. Saadakseen äänensä kuuluviin, hän ryhtyi koululakkoon. Hänen asiansa on oikeudenmukainen. Hänelle kyse on viestin lähettämisestä miljardööreille ja poliittisille päätöksentekijöille — olivatpa ne sitten COP24 Puolassa, tai suoraan Davosissa, pyytäen heitä kunnioittamaan heidän sitoumuksiaan ilmastotyöhön. Hänen viimeisin puheensa liikutti lähes kaikkia ilmastoaktivisteja ympäri maailman:

“En halua teidän olevan toiveikkaita, haluan teidän olevan paniikissa. Haluan teidän tuntevan pelkoa joka päivä. Ja sitten haluan teidän toimivan. Haluan teidän toimivan kuin oltaisiin kriisissä. Haluan teidän toimivan kuin talo olisi tulessa, koska se on. […] Meillä on silti pieni mahdollisuus pysäyttää kasvihuonekaasut ja pelastaa suuri osa planeetan populaatiosta suurelta kärsimykseltä.”

Näiden voimakkaiden hetkien taustalta löydämme ruotsalaisen PR-neron Ingmar Rentzhogin. Toinen puoli sadusta on vähemmän kaunisteleva, mutta paljon mielenkiintoisempi.

Minun tutkimuksieni mukaan ruotsalainen tutkiva journalisti Andreas Henriksson on ensimmäinen, joka asiaa on penkonut. Hänen artikkelinsa julkaistiin Rebecca Weidmon blogissa joulukuun 11. päivä 2018.

https://miro.medium.com/max/700/1*vlimWCh–jqzg7hVau_MaQ.jpeg
Greta Thunberg ilmastolakossa Ruotsin parlamentin edustalla

Kaikki oli huolella suunniteltu tekemään nuoresta ruotsalaisesta kansainvälinen supertähti

Greta Thunbergin tarina alkaa elokuun 20. päivä 2018. Ingmar Rentzhog, start-upin nimeltä We Don’t Have Time yksi perustajista, törmää Gretaan Ruotsin parlamentin edustalla ja julkaisee Facebookissa postauksen. Me olemme lakon ensimmäisessä päivässä. Elokuun 24. päivänä julkaistaan omaelämänkerrallinen kertomus Thunbergin perheen kriisistä ja ympäristökriisistä. Scener ur hjärtat (Sydämen asioita) ovat yhdessä kirjoittaneet Gretan äiti Malena Ernman, hänen isänsä Svante Thunberg, hänen sisarensa Beata, sekä Greta. Hänen taiteilijavanhempansa — oopperalaulaja ja näyttelijä — ovat erittäin tunnettuja Ruotsissa; Greta ei vielä ole.

Itse asiassa Ingmar Rentzhog ja Gretan perhe tuntevat jo toisensa, ja ovat ottaneet osaa ilmastokonferenssiin toukokuun 4. päivänä 2018. Kohtaaminen Ingmarin ja Gretan välillä Ruotsin parlamentin edustalla ei tuolloin ollut tuskin mikään sattuma.

Kaikki oli huolellisesti suunniteltu muuttamaan nuori ruotsalainen kansainväliseksi sankarittareksi, aina siitä lähtien kun ensimmäinen artikkeli julkaistiin maan luetuimmassa sanomalehdessä Aftonbladetissa — vain muutama tunti Rentzhogin Facebook-postauksen jälkeen.

We Don’t Have Time, Rentzhogin vuonna 2016 perustama start-up, pyrkii luomaan yli 100 miljoonan ihmisen sosiaalisen verkoston, jotka vaikuttavat poliitikkoihin ja bisneksen tekijöihin ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi. Ainakin se on se mitä heidän verkkosivuillaan lukee.

Tässä kohtaa homma muuttuu monimutkaiseksi. Startupin omistajien joukossa on kahden toisiinsa kytkeytyneen suvun jäseniä: Perssonin, miljardööri Sven Olof Perssonin jälkeläiset, jotka ovat tehneet omaisuutensa suurelta osin myymällä autoja (Bilbolaget Nord AB), sekä Rentzhogit. Kaksi sijoittajaperhettä, jotka tapasivat Jämtlandissa, eivät liity toisiinsa ympäristöasioiden suhteen, heidän alansa on rahoitus.

Planeetan pelastaminen talouskasvulla ja vaatimalla lisää globalisaatiota

Toukokuussa 2018 Ingmar Rentzhog rekrytoidaan Global Utmaningin puheenjohtajaksi (Global Change), think tank joka tavoittelee kestävää kehitystä. Se julistautuu poliittisesti riippumattomaksi. Sen perustaja on ketäs muukaan kuin Kristina Persson, miljardöörin ja entisen demariministerin (2014–2016) tytär, joka on ollut vastuussa Pohjoismaiden yhteistöstä sekä strategisesta kehittämisestä. Think tankin twiittien analyysi paljastaa vahvan poliittisen toiminnan. EU-vaalikampanjan alla me näemme painopisteeksi muodostuvan sosiaalidemokraattien ja ruotsalaisen oikeiston välisen liiton. “Nationalismit” — jotka nousevat esiin kaikkialla Euroopassa ja kansainvälisesti — esitetään vihollisena. Ideat, jotka sopisivat hyvin yhteen presidentti Macronin kanssa.

Tammikuun 16. päivänä 2019 Global Utmaning ylpeänä julkisti sosiaalisessa mediassa uuden yhteistyön Global Shapersin kanssa, joka on nuorten 20-30 -vuotiaiden johtajien yhteisö jolla on “vahvaa potentiaalia olla roolissa tulevaisuuden yhteiskunnassa ja joka työskentelee tilanteen parantamiseksi niissä asuvien hyväksi”. Tämä verkosto on World Economic Forumin luoma vuonna 2011. Sen johtajat aikovat pelastaa planeetan jatkamalla talouskasvun tavoittelua ja vaatimalla lisää globalisaatiota. Kokonainen agenda.

Tiivistettynä: yhtäältä meillä on rakenteilla digitaalinen alusta, We Don’t Have Time, joka lähti isosti käyntiin muutamassa kuukaudessa kiitos Greta Thunbergin, joka toimi nuorisoneuvonantajana alustaa pyörittävälle säätiölle. Sattumalta minulta jäi välistä huomauttaa, että sadat ja tuhannet sähköpostiosoitteet jotka Rentzhog on kerännyt ovat varsin arvokkaita. Toisaalta meillä on miljardöörien suvut, joihin kuuluu mm. entinen ministeri, jotka investoituaan startupiin rekryävät Ingmar Rentzhogin think tankkiin työskentelemään viherkapitalismin ja kiertotalouden parissa — mitä voimme nimittää tiivistetysti termillä viherpesu.

https://miro.medium.com/max/600/1*BkF0wDLTxwCWXCscVUe8Yw.jpeg
Ingmar Rentzhog, eli miten käyttää Greta Thunbergia ajamaan vihreää kasvua

Se on viherpesua, joka mahdollistaa kapitalismin jatkumisen. Greta Thunberg löytää itsensä antamasta neuvoja niille, joita hän soimaa. Kuten Giuseppe Tomasi Di Lampedusa, teoksen The Leopard kirjoittaja sanoi, “kaiken pitää muuttua jotta kaikki voi pysyä entisellään.”

  • Jälkikirjoitus: Niin että asiat tulee selväksi — tämän nuoren teinin ja kaikkien häntä seuraavien ympäri maailman motivaatio on oikeamielinen ja suuri toiveikkuuden lähde ympäristötietoisuudelle. Meidän ei kuitenkaan tulisi antaa hänen ympärillään pyörivien aikuisten hämätä — spin doctorit, mentorit, viherpesun ja vihreän kasvun ja -kapitalismin ammattilaiset. Tehokkaalla tavalla taistelemiseksi me emme saa tulla hämätyiksi.
  • Greta Thunberg on vastannut kriitikoilleen helmikuun 2. päivä 2019 Facebookissa.
  • Reporterre oli ensimmäinen Gretaa haastatellut ranskalaismedia, joka kommunikoi hänen YK:ssa tehdyn kutsuhuutonsa joulukuussa 2018: lue se täältä.

Lähde:

https://medium.com/@frackfree_eu/green-capitalism-is-using-greta-thunberg-66768db6c0e1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.