Solidaarisuustalous: Tapaustutkimuksia Rojavasta ja Mississippista

Osuuskunnat voivat olla vapautuksen työkaluja, sanoivat osuustoimijat Rojavasta, Syyriasta ja Jacksonista, Mississippista Britanniassa järjestetyssä tapahtumassa.

Cooperation Jacksonin Sacajawea Hall ja Huriye Semdin Rojavasta kertoivat kokemuksistaan Ways Forward -konferenssin työpajassa Manchesterissa.

Skype-puhelussa he selittivät miten osuuskunnat ovat olleet kahden vallankumousliikkeen keskiössä.

Pohjois-Syyriassa osuustalous alkoi kasvaa sen jälkeen kun alue asetettiin kauppasaartoon. Vuonna 2012, Rojavan vallankumouksen jälkeen, perustettiin osuuskuntien liitto, jolla on komiteoita jokaisella Pohjois-Syyrian alueella.

Huriye Semdin sanoi konferenssissa, että 5000 naista työskenteli osuustaloudessa Pohjois-Syyrian alueella. Hän puhui kauppasaarron aikaansaamista haasteista, jotka tekivät raskaiden koneiden tuonnin alueelle mahdottomaksi. Ilman pääsyä ulkomaailmaan osuuskunnat Rojavassa joutuvat käyttämään jäseniensä taitoja ja resursseja ja luottamaan pääosin käsin tehtyyn työhön.

“Talous selvisi koska me olimme riippuvaisia itsestämme yhteisötaloudessa”, sanoi Semdin.

Liike keskittyy myös naisten voimaannuttamiseen, jotka ovat edustettuina jokaisessa komiteassa tai valtuustossa. Jokainen osuustoiminnallinen valtion struktuuri tarvitsee myös kaksi johtajaa, yhden miehen ja yhden naisen. Liike perustuu ideaan siitä, että vallankumoukseen tulee kuulua naisten vapautus.

“Pyrimme muuttamaan naisten ajattelutavan täällä ja saada heidät uskomaan, että he voivat tehdä tarpeelliset muutokset”, Semdin lisää.

Samalla tavoin osuuskunnat voimaannuttavat afroamerikkalaista yhteisöä Jacksonissa, Mississippissä, USA:n köyhimmässä osavaltiossa. Cooperation Jackson -projekti alkoi vuonna 2014 tarkoituksenaan luoda osuustoiminnallinen toimitusketju.

“Cooperation Jackson on perua mustien radikaalista perinteestä”, sanoi Hall.

Osana aloitetta perustettiin Kuwasi Balagoon Center for Economic Democracy and Development auttamaan työntekijäosuuskuntien perustamisessa.

Tähän mennessä kolme osuuskuntaa on perustettu —

So far, three co-ops have been created – Freedom Farms, maatalousosuuskunta, Green Team, kompostiosuuskunta ja usean sidosryhmän osuuskunta the Center for Community Production. Keskus pyörittää fablabia ja keskittyy uusiin teknologioihin kuten 3D-tulostukseen.

Cooperation Jackson
Cooperation Jacksonin jäseniä

Fannie Lou Hamer Community Land Trustin kautta Cooperation Jackson on ostanut vapaita maatilkkuja, hylättyjä taloja ja kaupallisia rakennuksia läntisessä Jacksonissa, joita se on suunnitellut käyttää yhteisöasumiseen ja vastaamaan huokeamman asumisen kysyntään.

Liikkeellä on kunnianhimoiset suunnitelmat — se pyrkii käyttämään 3D-printteriä kasaamaan rakennuksia asunto-osuuskuntien käyttöön. Cooperation Jacksonin työtä rahoitetaan osin lahjoituksin.

“Huokea asuminen on eräs suurimmista ongelmista tällä hetkellä, erityisesti Jacksonissa”, sanoo Hall.

Molemmat liikkeet rakentavat solidaarisuustaloutta, sellaiset aloitteet voivat toimia esimerkkeinä muille ryhmille ympäri maailman, konferenssin osanottajat myönsivät.

 

Lähde: www.thenews.coop

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.