Siirtymä yhteisvaurauteen ja P2P – Johdanto

Yhteisvauraus, ideana ja käytänteenä, on noussut uutena sosiaalisena, poliittisena ja taloudellisena dynamiikkana. Markkinoiden ja valtion rinnalla yhteisvauraus on kolmas yhteiskunnallisen järjestäytymisen väline. Yhteisvauraus ja vertaistuotanto (Peer to Peer, P2P) yhdessä muodostavat järjestelmän, joka perustuu siviiliyhteiskunnan ja sen ympärillä olevan ympäristön käytäntöihin ja tarpeisiin, kehittyen pois vanhentuneista, keskusjohtoisista järjestelmistä ja markkinatalouksien kilpailun saneluista. Mutta mitä ovat yhteisvauraus ja P2P ja miten ne suhtautuvat toisiinsa? Tämä johdanto tutkii näitä käsitteitä.

Yhteisvauraus on käsite ja käytäntö joka on saanut tasaisesti lisää huomiota ja kannattajia. Se on hyvästi juurtunut ihmiskunnan historiaan, ja on vaikeaa sopia yksittäisestä määritelmästä joka kattaisi sen laajan potentiaalin sosiaaliselle, taloudelliselle, kulttuuriselle ja poliittiselle muutokselle. Yhteisvauraus demonstroi nyt valtansa ”keskeisenä aineksena” muutokselle useissa paikoissa ja konteksteissa ympäri maailman.

P2P Foundation sen erityisellä fokuksella yhteisvaurauden ja P2P-käytäntöjen välisiin suhteisiin tukee tätä siirtymää yhteivaurauteen auttamalla jakamaan tietoa ja kehittämään työkaluja avointen, osallistavien panosten fasilitoimiseksi ja yhteisen arvon luomiseksi koko yhteiskunnassa. Tämä lyhyt johdatus selittää yhteisvaurauden ja P2P:n, miten ne suhtautuvat toisiinsa, niiden liikkeet ja trendit, sekä miten siirtymä yhteisvaurauteen luontevasti virkistää työtä, politiikkaa, tuotantoa ja huolentpitoa, sekä yksilöistä että ympäristöstä.

Lataa:

 

Lähde:

https://www.tni.org/en/publication/commons-transition-and-p2p

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.