Paskaduuni on määritelty uudelleen – teetkö sinä työtä, jonka koet merkityksettömäksi?

David Graeberin poismenon kunniaksi. Lepää rauhassa.

Paskaduuni on työ, jonka tekijä ajattelee salaa, ettei kyseistä työtä tarvitsisi olla olemassa. 

Antropologi David Graeber antaa ehkä hieman yllättävän vastauksen, kun The Economist kysyy häneltä, mikä on paskaduuni. Graeber vastaa, etteivät paskaduunit ole palveluammatteja, vaan pikemminkin toimisto-, hallinto- ja johtotehtäviä. Graeber on kirjoittanut aiheesta vastikään kirjan nimeltä Bullshit Jobs: A Theory.

Graeberin mukaan jopa 37-40 prosenttia työntekijöistä ajattelee, ettei heidän tekemällään työllään ole merkitystä. Heidän mielestään se, että heidän työnsä tai koko toimialansa katoaisi, ei muuttaisi mitään. Ja tämä tekee duunista Graeberin määritelmän perusteella paskaduunin. 

Luku perustuu kyselytutkimukseen ja kertoo työntekijöiden omasta kokemuksesta. Graebrin mukaan yhä useammat ihmiset haluavat tehdä työtä, jolla on merkitys. Moni haluaa tehdä työtä, joka vie maailmaa eteenpäin.

Mutta vain harva ihminen on niin onnekas, että voi yhdistää merkityksellisen työn ja hyvän palkan.

Graeberin mukaan nykyajan työntekijöillä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa:

  1. Valitset merkityksettömän ”paskaduunin”, josta saa hyvää palkkaa ja rahat riittävät elämiseen.
  2. Valitset merkityksellinen työn, josta maksetaan huonosti.

Hyvän palkan valitsevat pystyvät elättämään perheensä, mutta muuta tyydytystä työstä ei välttämättä sitten saakaan. Merkityksellinen työ taas voi tarjota sisältöä elämään, mutta se ei välttämättä takaa taloudellista turvaa.

Graeber uskoo, että monissa yrityksissä on kokonaisia tiimejä, joiden ainoa tehtävä on suunnitella grafiikoita yrityksen omiin raportteihin tai kirjoittaa artikkeleita sisäisiin julkaisuihin, joita kukaan ei lue. Useissa tapauksissa he eivät välttämättä edes tee mitään muuta kuin kissameemejä tai pelaavat tietokonepelejä. 

The Economistin haastattelussa Graeber pohtii myös sitä, millaista luovuutta syntyisi, jos kaikki tämä aika vapautettaisiin johonkin muuhun tekemiseen.

Lähde:

https://www.menaiset.fi/artikkeli/ihmiset-ja-ilmiot/tyo-ja-raha/paskaduuni-maaritelty-uudelleen-teetko-sina-tyota-jonka-koet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.