Ongelma: Velka

1. Pankit luovat uutta rahaa kun ihmiset velkaantuvat

Kun otat lainaa, luodaan uutta rahaa. Kun ihmiset lainaavat enemmän, uutta rahaa tulee talouteen. Kaikki ylimääräinen kulutus jonka tämä uusi raha rahoittaa antaa ihmisille mielikuvan siitä, että taloudella menee hyvin, joka kannustaa lainaamaan lisää. Kun velka kasvaa, niin kasvaa myös rahan määrä.

2. Jokaista euroa kohden on euro velkaa

Koska pankit luovat rahaa silloin kun ihmiset lainaavat, jokaista euroa kohden on euro velkaa. Jos tililläsi on 100 euroa, joku on velkaa 100 euroa. Koko taloudessa on yhtä paljon velkaa kuin rahaa.

3. Jos haluamme lisää rahaa talouteen, meidän tulee velkaantua lisää

Jos tarvitsemme lisää rahaa talouteen – esimerkiksi taantuman aikana – silloin täytyy velkaantua lisää pankeille. Tämän takia hallitukset yrittävät epätoivoisesti saada pankit lainaamaan: jos pankit lainaavat lisää, ne luovat uutta rahaa lisää samalla, ja ihmiset jotka lainasivat rahaa, kuluttavat tämän uuden rahan.

Mutta jos finanssikriisi oli liiallisen velkaantumisen aiheuttama, kuinka ratkaisu voi olla ihmisten lisävelkaantuminen?

4. Jos yritämme maksaa velkaa takaisin, rahaa katoaa

Kun maksat velkojasi pois, pankkitililtäsi katoava raha ei mene kenellekään – se vain katoaa. Tämän takia lainan takaisinmaksu on juurikin päinvastainen toimi rahanluonnille: pankit luovat uutta rahaa antaessaan lainoja ja tosi asiassa tuhoavat rahaa kun joku maksaa lainaa takaisin.

Kun moni ihminen yrittää maksaa velkaansa takaisin samaan aikaan, rahaa katoaa taloudesta. Tästä johtuen taloudessa on vähemmän rahaa ja vähempi uusi antolainaus hidastaa taloutta. Kun tämä tapahtuu, se on kuin öljyn imeminen moottorista: pian kaikki lakkaa toimimasta.

Tämä tarkoittaa sitä että on lähes mahdotonta pienentää velan määrää ilman että aiheutetaan samalla taantuma. Ja henkilökohtaisesti voit maksaa velkasi käyttämällä rahaa jonka joku toinen on luonut velkaantumalla. Tämä tarkoittaa velkaloukkua, jossa aikanaan henkilökohtaisen velan määrä taloudessa tulee kasvaa.

 

Lähde: http://positivemoney.org/issues/debt/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.