Miksi keskuspankkien rahakokeilu tulee epäonnistumaan

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme todistaneet keskuspankkien ennennäkemätöntä osakkeiden, velkakirjojen ja asuntojen hintojen manipulointia. Näiden järkyttävien omaisuuserien hintojen kuplien inflaatio ei tule päättymään hyvin, sillä indikaattorit USA:ssa osoittavat kohti talouden taantumaa.

Viimeisen 12 vuoden ajan Ben Bernanke ja Janet Yellen ovat luotsanneet USA:n keskuspankkia samalla persuntumalla kuin kapteeni Edward John Smith kun hän iloisesti lähti Southamptonin satamasta RMS Titanicin ruorissa. Erot näiden välillä: noin 1500 ihmistä kuoli Smithin ylimielisyyden ja epäpätevyyden tuloksena; kun taas Bernanken ja Yellenin ylimielisyys ja epäpätevyys biljoonien dollarien ”hatusta taikojana” kuluttamisen kasvun korvikkeeksi globaalissa luottokriisissä tulee päättymään eeppiseen politiikan epäonnistumiseen.

Kuva: Rachael Bolton

Suurin ongelma on, että inflaatiokorjatut palkat ovat pysyneet samoina vaikka keskuspankin manipulointi on johtanut kestämättömiin omaisuuserien hintakupliin osakkeissa, velkakirjoissa ja asuntomarkkinoilla, mikä tekee elinkustannuksista sietämättömiä. Palkkojen stagnoituessa VELKA ON EDISTÄNYT kulutusta — ja kuluttajien piikki on nyt tapissa. Väite siitä että USA:n taloudessa on ”täystyöllisyys” on yksi vuosisadan naurettavimpia väitteitä. Työvoimaan osallistuminen ei ole ollut näin huono sitten vuoden 1977!

Todennäköinen lopputulema Bernanken-Yellenin ”suuresta talouskokeilusta” on USA:n dollarihegemonian loppu jota seuaa massiivinen globaali finanssiromahdus, katastrofaalinen talouslama ja mahdollisesti sota. Mutta selvää on että sitten kun, ei jos, seuraava kriisi iskee, valeuutistemme asiantuntijat syyttävät kaikki ylläolevasta ja kolmenkymmenen vuoden kohtuuttomuudesta presidentti Donald Trumpia.

Keskuspankkien ”interventiot” ovat sallineet markkinoiden arvostusten siirtyä surrealistiseen maailmaan jossa todellisuus ei enää ole olemassa. USA:n valtionkonttorilta on loppumassa rahat ja Illinois on konkurssissa, kuten on myös suurin osa USA:n vajaarahoitteisista eläkerahastoista, ja kuitenkin irti todellisuudesta olevat markkinat treidaavat kuin ne pelaisivat riskivapailla omaisuuserillä.

Nämä keskuspankin suunnitteluinterventiot ovat luoneet ainutlaatuisen puutarhaparatiisin jossa prinssit ja prinsessat iloisesti laukkaavat yksisarvisten selässä ilman huolen häivääkään maailmasta koska omnipotentit keskuspankkiirit ovat eliminoineet kaiken poliittisen, monetaarisen, geopoliittisen, fiskaalisen ja taloudellisen epävarmuuden osake-, bondi- ja asuntomarkkinoilta. Ihmeellinen maailma jossa hinnat voivat mennä vain ylös, ylös, ylös!

Bernanken, Yellenin ja New Yorkin Fedin presidentin Bob Dudleyn utopiamaailmassa kaikki pysyvät vakuuttuneuta keskuspankin supersankarien kyvystä helposti kääntää Fedin 5 biljoonan dollarin taseen ympäri ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Itse asiassa, kuten Yellen viime viikolla esitti, ”Se on kuin seuraisi maalin kuivumista katosta.” Ovatko jumalallisen ennustajan ennusteet yhtä tarkkoja kuin heidän omaisuuserien hintojensa kasvu ja inflaatioveikkaukset ovat olleet viime vuosikymmeninä?

Muistaako kukaan edes tätä tuolloisen USA:n keskuspankin johtajan Ben Bernanken haastattelua heinäkuulta 2005?

Haastattelija: Kertokaa minulle mikä on pahin skenaario? Meillä on niin monia ekonomisteja jotka sanovat, ”Voi tämä on kupla, ja se puhkeaa, ja se tulee olemaan oikea ongelma taloudelle.” Jotkut sanovat että se voi aiheuttaa jopa taantuman jossain kohtaa. Mikä on pahin skenaario, jos me näemme hintojen alastulon ympäri maata?

BERNANKE: No, varmaankaan en usko tuota premissiä. Se on varsin epätodennäköinen mahdollisuus. Meillä on ollut laskevia asuntojen hintoja ympäri maata. Joten uskon olevan todennäköisempää että asuntojen hintakehitys hidastuu, mahdollisesti tasapainottuu: saattaa hidastaa kulutusta hieman. En usko että se tulee ajamaan taloutta liian kauas täystyöllisyyskehityksestä.”

Tai tätä kaaviota?


Yllä on kuvaus USA:n kiinteistömarkkinoista. Samanlaisia kiinteistökuplia on Kanadassa, Mark Carneyn pumppaamana, joka on nyt UK:n keskuspankin johdossa, missä Lontoon kiinteistökupla tulee hänen avustamanaan romahtamaan. Mikä voikaan mennä pieleen?

Ovatko globaalit markkinat saavuttaneet lakipisteensä Fedin monen vuosikymmenen monetaarisen keskuspankkimanipulaation jälkeen, kun samat laumasieluisuuden käytännöt on tulleet muiden keskuspankkiirien adoptoimiksi ympäri maailman, ja ne ovat saaneet aikaan myös viime luottokuplan? Ovatko nämä keskuspankkiirit kaikki päihtyneet samasta monetaarisesta hulluudesta?

Albert Einstein sanoi, ”Hulluus on sitä kun tehdään sama asia uudestaan ja uudestaan ja odotetaan eri tuloksia.” Keskuspankkiirimme ovat joko valehdelleet meille viimeisen vuosikymmenen, tai he ovat olleet täysin metsässä mielipiteineen. Yhtä kaikki, miksi tervejärkisen yhteiskunnan tulisi luottaa globaalin rahoitusvakauden suitset epädemokraattiesti valituille virkamiehille jotka tekevät katalia virheitä ja jotka ovat olleet useammin väärässä kuin oikeassa viimeisen 30 vuoden ajan?

Keskuspankit valitsevat voittajat ja häviäjät — se ei enää ole kapitalismia. Keskuspankit tekevät nyt varsin villin spekulatiivisia veikkauksia. Esimerkiksi, katsokaa vaikka Sveitsin keskuspankin suunnattomia osakepositioita (lähes 70 miljardia USD) USA:n yrityksiin teknologiayrityksiin. EKP on manipuloinut EU:n suvereeneja bondimarkkinoita siihen pisteeseen asti että markkinamekanismien normaalitoimintaa ei enää ole olemassa. Japanin keskuspankki on menettänyt kolme vuosikymmentä tuhotessaan talouttaan.

Onko tilanne tällä kertaa eri? Anteeksi nyt vaan, se ei ollut koskaan eri tilanne. Onko Länsi oppinut mitään Japanin lähes 30-vuotisesta epäonnistumisesta? Ei. Itse asiassa keskuspankit ovat holtittomasti triplanneet. Keskuspankit ovat muuttuneet pelkiksi läpinäkymättömiksi ja hallitsemattomiksi hedgerahastoiksi joita johtavat ihmiset jotka vääristelevät markkinoiden volatiliteettia ja todellisuutta ilman seuraamuksia. Mitä voimme tehdä? Meidän tulee ohjastaa nämä kelmit pois vallasta. Mutta nyt voi olla jo liian myöhäistä ja ihmiset heräävät tilanteeseen vasta uudessa kriisissä.

 

Lähde:

https://renegadeinc.com/central-bankers-great-monetary-experiment-explode/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.