Kun lahjatalous yleistyy, järkkyvätkö perinteiset markkinat?

Kirjoittanut Martin Dejnicki

Kuvittele herääväsi joka aamu sen ajatuksen kanssa, että hallitset täydellisesti kaikkia toimiasi koko päivän, joka suoraan auttaa muita. Lisäksi, kuvittele olevasi sinut sen kanssa että tiedät tarjoamiesi tuotteiden ja palveluiden olevan täysin ilmaisia, ilman minkäänlaisia sopimuksia nykyisistä tai tulevista palkkioista.

Tämä lahjatalouden todellisuus on kaikkein idealistisin jakamistalousperheestä, joka itsessään käsittää monta termiä — Rachel Botsman hahmottelee muutaman päällekkäisistä termeistä täällä.

Lahjatalous haastaa perinteisen markkinakäyttäytymisen tarjoamalla tuotteita ja palveluja ilman rahallista palkkiota. Tämä lahjan antaminen voi tapahtua teknologian avulla kollaboratiivisena kuluttamisena. Se voi vastata haluihin ja tarpeisiin käyttämättömillä tai alikäytetyillä omaisuuserillä kollaboratiivisen talouden hajautettujen verkostojen ja markkinapaikkojen avulla. Tämä  laajenee vapaisiin osa-aspekteihin jakamistaloudessa ja tilattavissa palveluissa.

Lahjataloudet ennen internetiä

‘Dama’, lahjatalous Malissa, on menestynyt tuhansia vuosia. Se painottaa ihmisten välisiä suhteita ja yhteisöä liikevoiton ylitse. Ainoa odotus on, että vastaanottaja ”panee hyvän kiertämään” jotta systeemi voisi kukoistaa.

Moderni hyväntekeväisyys ja filantropia perinteisissä markkinatalouksissa osoittaa, että ihmiset ovat halukkaita jakamaan ja antamaan vapaasti omastaan ilman mitään odotuksia vastavuoroisuudesta niin kauan kuin heidän perustarpeensa on tyydytetty.

Teknologiaan perustuvat siemenet

Teknologia tarjoaa potentiaalia lahjatalouksille parantuneena tehokkuutena, skaalautuvuutena ja tiedostavuutena.

Älä osta mitään -projekti on kasvanut yli 10 tuhannella jäsenellä vain 18 kuukaudessa. Se mahdollistaa paikallisten lahjatalouksien luomisen siellä missä ihmiset liittyvät yhteen vähentääkseen tavaran määrää tai säästääkseen rahaa, ja nopeasti he tajuavat yhteisöön perustuvan tukijärjestelmän arvon.

Shareneeds, lahjatalous-aloite jota kehittää Digital Purpose, keskittyy luomaan lahjatalouksia olemassa olevien sosiaalisten ympyröiden sisälle. Ydintarkoitus työkalulla on luoda korostunut ”tiedostavuus” haluista ja tarpeista näissä verkostoissa.

Teollisuuden hajauttaminen

Moderni maatalous oli monimuodoinen ja kestävä muutama vuosikymmen sitten. Nyt siitä on tullut keskitetty ja ympäristöllisesti kestämätön. Se on syvästi integroitunut toimitusketjuihin kansallisella ja globaalilla tasolla. Mutta kuinka pitkä matka pitää ruoan tehdä päätyäkseen lautasellemme?

Tässä tapauksessa monet syyttävät markkinataloutta sekä sen luonnollista liikettä ja vääristymiä kohti ”havaittua” tehokkuuden kasvua. Mutta lahjatalous ei todennäköisesti ole ratkaisu. Sen sijaan, maatalous tulee hajauttaa ja asianmukaisesti säännellä nykyisen markkinatalouden piirissä.

Hyvä esimerkki hajautuksen vaihtoehdoista on Open Source -ekologian aloite: open source -liike, joka perustuu avoimien piirustusten teollisuuslaitteille, joita kuka tahansa voi tuottaa murto-osalla perinteisten kaupallisten tuotteiden hinnasta. Tämä mahdollistaa ihmisten rakentaa yrityksiä ja ryhtyä tuottajiksi ja maastaviejiksi, sen sijaan että he olisivat yrityslainahakemuksen hylkäämisen uhreja.

Kyseessä ei ole lahjatalous millään muotoa. Kuitenkin, se mahdollistaa hajautettuja valintoja yksilöille ja yhteisöille, joilla tehdä bisnestä ja rakentaa jopa paikallisia mikrotalouksia.

Valtavirran tasapaino

Jotkut väittävät, että lahjataloudet menestyvät pelkästään eloonjäämistaktiikkana maailman köyhimpien keskuudessa ja siksi ne eivät ole uhka markkinatalouksille. Voisivatko molemmat elää sulassa sovussa jonkinlaisessa tasapainotilassa?

Jos kilpailulliset markkinataloudet etsivät etupäässä jatkuvasti kasvavia tehokkuuksia marginalisoitujen kustannuksella, emmekö me voisi saavuttaa tasapainoa ottamalla lahjatalouksia mukaan kuvioon?

Muutaman lyhyen vuoden sisällä jakamistalousperheen aloitteet ovat merkittävästi alkaneet disruptoida perinteisia teollisuudenaloja kuten majoitus ja kuljetus. Onko näiden työkalujen laaja käyttöönotto ainoa lopputulema korkeasta tulojen eriarvoisuudesta?

Nämä hajautetut jakamistalouteen pohjautuvat liikkeet eivät suoraan noudata lahjatalouden määritelmää, sillä suurin osa niistä perustuu rahalliseen vaihdantaan.

Lahjataloudet saattavat olla liian idealistisia, kun taas nykyiset markkinataloudet ovat liian kestämättömiä. Ehkäpä uudenlaiset teknologiavetoiset jakamistaloudet ovat näiden kahden fuusioita. Jokainen yksilö voisi olla vapaa valitsemaan missä sijaita tällä asteikolla. Päätös voi riippua yksinkertaisesta kysymyksestä: ”Mitä tarkoittaa ihmisenä oleminen?”

 

Lähde: Triplepundit.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.