Kollaboraatio rahalla

Kolme käytännöllistä open source -työkalua rahan uudelleenkeksimiseksi erilaisilla arvopohjilla.

Työskentelen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tilassa, jossa ihmisiä yhdistää halu saada aikana positiivinen vaikutus, sekä arvot kuten yhteistyö ja välittävät ihmissuhteet. Tässä tilassa raha joskus saa huonon maineen, koska ihmisistä tuntuu ettei se edusta heidän arvojaan. Raha tuo mukanaan paljon painolastia individualistisesta, kapitalistisesta yhteiskunnastamme. Se voi tuntua epämukavalta.

Mutta olen kiinnostunut siitä mitä tapahtuu, kun me pysymme siinä epämukavuusalueella sen sijaan, että välttelisimme sitä tai kavahtaisimme sitä. Voimmeko purkaa sen mikä tämä rahajuttu on ja miksi se on niin voimallinen? Mitä se voisi olla eri arvopohjalla?

Olen ollut mukana muutamissa projekteissa jotka kertovat toisenlaista tarinaa rahasta, luottamuksen luomisesta, yhteisvaurauden kartuttamisesta ja yhteisön vahvistamisesta.

Katso video tai lue tekstiversio.

Yhteisbudjetointi

Aloin työstää Cobudgetia Enspiralilla, yhteiskunnallisten yrittäjien verkostolla joka saa aikaan paljon rahoituksellisella riippumattomuudella, yhteisillä resurssivarannoilla ja tulonjaolla. Me tarvitsemme tavan jolla osallistaa paljon erilaisia ihmisiä budjetointiin.

Se alkoi periaatteessa rumasta taulukosta. Laitan kaikki rahoituskontribuutiot yhdeltä kuulta sivuun ja kaikki projektit, jotka tarvitsevat rahoitusta, yläreunaan. Ihmiset voivat tulla ja laittaa oman osuutensa budjetista projekteihin, joita he haluavat tukea.

Cobudget kasvoi taulukosta hienoksi open source -ohjelmistoksi, jota nyt käyttää moni ryhmä ympäri maailman. Esimerkiksi Edmund Hillary Fellowship käytti Cobudgetia mahdollistamaan sen, että tutkijat voisivat tukea haluamiaan projekteja yhteisössä.

Olen huomannut, että ryhmät jotka käyttävät Cobudgetia, heillä on suurempi sitoutuneisuus, tunteet siitä että budjettiin on sanavaltaa, ja tunne siitä että me voimme lyödä rahamme yhteen, rakentaa asioita yhdessä ja jakaa lopputulosten omistusoikeus keskenään. Se on tavallaan kuin sisäistä joukkorahoittamista, käyttäen yhteisiä resursseja, ja se todella auttaa luomaan luottamusta ja vahvistamaan yhteisöä itseään.

Avoin Kollektiivi

Avoin Kollektiivi sai alkunsa open source -ohjelmistojen maailman ongelmien ratkaisusta. Hajautetut, kollaboratiiviset yhteisöt tulevat yhteen tuottamaan arvokkaita avoimen lähdekoodin ohjelmistoja jotka tekevät tärkeitä asioita. Ihmiset ovat alkaneet luottaa tähän ohjelmistoon ja rakentaa liiketoimintaa sen päälle. Aina on ollut tapoja kontribuoida takaisin koodia näihin projekteihin, mutta ei kunnollista tapaa kontribuoida rahaa. Ihmiset halusivat rahallisesti tukea projekteja, auttaa niitä kestävämmäksi tai päästä vain seuraavalle tasolle.

Kukaan ei omista hajautettua kollaboraatiota, määritelmän mukaisesti. Siitä ei ole yksittäisen henkilön nimeä. Ei ole pankkitiliä omaavaa yritystä joka voi lähettää laskuja tai kuitteja, joita tarvitaan rahalliseen kanssakäymiseen maailmassa. Avoin Kollektiivi ratkaisi tämän ongelman, olennaisesti, fiskaalisen sponsoroinnin hakkeroinnilla.

Projekti voi syntyä ja perustaa Avoimen Kollektiivin, joka näyttää hiukan samalta kuin joukkorahoitussivu lahjoita-nappeineen, joka selittää keitä he ovat ja mitä he tekevät. He voivat alkaa hyväksyä ja käyttää rahaa täydellä läpinäkyvyydellä, niin että jokainen näkee mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Se on tilivelvollisuutta koko yhteisölle.

Se miten fiskaalinen sponsorointiosuus on toteutettu on taustalla olevan sateenvarjo-organisaation kautta, joka on rekisteröity, jolla on pankkitili, jolla on kirjanpitäjä ja joka maksaa veroja. Monet Kollektiivit voivat olla saman sateenvarjon alla, käyttäen sitä juridisena ja rahoituksellisena yhteisvaurautena.

Avoin Kollektiivi on kasvanut open source -ohjelmistoista moniin muunlaisiin projekteihin. Kuka tahansa voi perustaa minkä tahansa näistä kattojärjestöistä, luoda laillista ja rahoituksellista yhteisvaurautta Kollektiiville joka halutaan ottaa omaksi.

Tässä on hieman konkreettisempi esimerkki. Women Who Code on organisaatio, jolla on tehtävänään tukea naisia ohjelmointialalla. Heillä on organisaatio, joka on oikeushenkilö ja jolla on pankkitili. Kaikki Women Who Coden paikallisjärjestöt kaupungeissa ympäri maailman voivat perustaa oman Avoimen Kollektiivinsa omalla läpinäkyvällä budjetilla.

Paikallisjärjestöt voivat kerätä varoja paikallisyhteisöjensä piirissä ja pitää tapahtumia Avoimen Kollektiivin kautta (lipputulot menevät suoraan heidän budjettiinsa). He voivat tukea yhteisöään tekemällä kivoja juttuja, kuten ostamalla 3D-printterin tai järjestää lastenhoidon tapahtumien ajaksi.

Nyt on myös kokonainen verkosto näitä Avoimen Kollektiivin kattojärjestöjä, jotka tukevat eri yhteisöjä, jokainen pitää sisällään useita Kollektiiveja.

Dark Crystal

Tässä me ylitämme rajan, nykyisestä internetistä joka meillä tänä päivänä on hajautettuun webbiin, kryptoilla pyörivään webbiin, web3:n, miksi tahansa haluatkin sitä kutsua. (Nyt vaihdetaan mustalle taustalle ja monospace-fonttiin.)

Dark Crystal syntyi kysymyksestä:

Kuka saa olla vertainen P2P:ssä?

Hajautettu web on siintää tulevaisuudessa, joten on todella tärkeää, että kaikki pääsevät mukaan. Mutta kun katsot väestötietoja siitä kuka vertaisverkkoja ja -teknologiaa (P2P) rakentaa ja kenellä on kryptorahaa, valitettavasti monet ihmiset näyttävät samoilta ja heillä on samanlaiset taustat. Samaan aikaan toiset ihmiset eivät pääse osallistumaan tähän maailmaan.

Meitä kiinnostaa se miksi näin on. Mitkä ovat ihmisiä kohtaavat esteet? Mikä heitä lannistaa?

Liiketoimintakumppanini tässä projektissa päätti antaa bitcoinia 50 hänen erilaiselle ystävälleen — ihmisille jotka muuten eivät olisi lähteneet mukaan kryptovaluuttaan — ymmärtääkseen heidän kokemuksiaan ja mitä haasteita he kohtaavat.

Me opimme paljon tästä kokemuksesta. Eräs vahvimmista teemoista oli yksityisen avaimen hallinnassa, eli salasanat ja kaikki salaisuudet.

P2P-järjestelmien hyvä puoli on se, että otat yhteyden suoraan ihmisiin joiden kanssa haluat olla yhteydessä. Ei ole pankkia tai yritystä tai keskitettyä serveriä teidän välillänne, joka toimisi välikätenä teidän suhteellenne.

Vaikea asia P2P-järjestelmissä on se, että sinä olet vastuussa omasta turvallisuudestasi. Ei ole välittäjäpankkia jonne voi kävellä ja sanoa, “Hei, hävitin salasanani. Voisitteko päästää minut takaisin tililleni?”

Teknologia-ahdistuksen yhdistäminen (niille jotka eivät ole välttämättä teknologiaihmisiä) rahaan liittyvään ahdistukseen, plus tämä todella anteeksiantamaton turvallisuusympäristö todella lannisti monia.

Me ajattelimme että voisimme rakentaa paremman tavan.

Miten Dark Crystal toimii

Ensin otat salaisuuden, salasana tai jokin muu salainen asia, ja laitat sen kristalliin. Sitten, matematiikan ja kryptografian magian avulla, hajoitat kristallin sirpaleisiin.

Jokainen kristallin sirpaleista on epäluettavissa; se ei kerro mitään salaisuudesta yksinään. Annat nämä sirpaleet luottamillesi ihmisille — yksi työkaverille, yksi äidille, yksi naapurille — ja sanot “Voisitko pitää tämän turvassa puolestani?”

Jos jotain tapahtuu sinulle tai menetät salasanasi, muut ihmiset käyttävät arviointikykyään määrittämään onko pyyntö aito, ja voivat päättää kasata sirpaleet takaisin salaisuuden paljastamiseksi.

Miksi Dark Crystal on erilainen

Dark Crystalin allaoleva teknologia ei ole uutta. Se mikä on uutta on salaisuuksien tallettaminen käyttäen luottamusta sosiaalisessa verkostossa, ja se tapa jolla me sen teemme.

Tähän asti tämän teknologian päälle rakennettuja työkaluja on ollut vaikea käyttää. Me teemme tätä elääksemme, ja kun me yritimme luoda sirpalointiprosessia, me pidimme sitä äärimmäisen alttiina virheille ja kömpelönä. Me olemme rakentaneet Dark Crystalin super saavutettavaksi ja helppokäyttöiseksi.

Se on myös rakennettu yhteisönäkökulma edellä. Tähän mennessä tätä teknologiaa on käytetty todella individualistisilla tavoilla: henkilökohtaisen turvallisuuden parantamiseen hajoittamalla salasanat, joten jos joku murtautuu jonnekin, he eivät voi saada kaikkea. Yhteisönäkökulman mukaan ottaminen, kun keskitytään kollektiivisen luottamuksen parantamiseen, luo erilaisen teknologian.

Toinen joka tekee Dark Crystalista erilaisen ja hienon on se, että se on täysin P2P, rakennettu Secure Scuttlebutt -protokollan päälle.

Scuttlebutt on merimiesten slangia juoruilulle. Se, miten juoruiluprotokolla toimii, on että sinulla on laite jossa on sinun data, ja jos joku tulee kontaktiin (samassa verkossa) kanssasi, laitteenne juoruilevat keskenään. Ne sanovat “Hei, onko mitään uusia juoruja yhteisistä ystävistämme? Mikäs tilanne siellä on menossa niitten juttujen kanssa jotka minua kiinnostavat?

Jos on uutisia, ystävät kertovat ne kanssasi, ja sinä kerrot omat uutisesi heille. Sitten voit tavata jonkun toisen ja antaa saamasi informaation eteenpäin. Tällä tavoin data leviää ja ihmiset voivat kytkeytyä toisiinsa ilman keskusserveriä tai välissä olevaa yritystä.

Tätä protokollaa on käytetty rakentamaan useita appseja. Se on suunniteltu humaanisti, heijastellen sitä tapaa miten ihmisten väliset suhteet toimivat.

Luottamuksen, yhteisvaurauden ja yhteisön rakentaminen

Mielestäni me voimme kuvitella rahan uudelleen. Me voimme rakentaa erilaisia työkaluja erilaisilla arvojoukoilla rakentamaan sitä maailmaa jossa me haluamme elää.

Lähde: medium.com

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.