Kiertotalous johtaa kaikkien vaurauteen

Monet äänenpainot ovat huutamassa vähemmän siiloutuneen maailmankuvan perään, ja suurilta osin informaatioteknologiat, jotka mahdollistavat globaalin tiedonjakamisen, ovat auttamassa tätä agendaa. Mita Earth Timelapse -työkalu mahdollistaa, on että se antaa meidän nähdä muutoksen joka tapahtuu systeemissämme kokonaisuutena, ja antaa ymmärtää transformaatioiden jatkumon kun se tapahtuu: se tarjoaa tavan ajatella kokonaisvaltaisesti, käyttää ”makroskooppia”, niinkuin Joel de Rosnay sanoo.

Miksi tällainen on tarpeellista? Koska mentäessä kohti palauttavaa ja regeneroivaa kiertotalousmallia, varantojen ja virtojen selvittäminen on oleellista jotta voidaan kasvattaa tehokasta resurssienkäyttöä, identifioida hauraita alueita ja tehdä uudelleen pääomaa sinne missä sitä tarvitaan.

Lisäksi elävien systeemien metabolismi on kaikkea muuta kuin lineaarinen, oikealla aikaskaalalla, on mahdollista paljastaa ominaisuuksia jotka näkyvät selvästi. Neljännesvuosisata saattaa vaikuttaa yksilötasolla pitkältä ajalta, mutta aikaskaalassa se on vain silmänräpäys. Eikö ole hämmästyttävää ajatella, kun katsotaan näitä liikkeitä, että niin paljon voi tapahtua niin lyhyessä ajassa? Eikö meidän tulisi inspiroitua uskomaan että muutos suuressa mittakaavassa on meidän aikana mahdollista?

Janine Benyus’n biomimiikka on opettanut, että elävät systeemit toimivat rakentamalla asioita (tähän kuuluu myös organismit) ja tuhoamalla niitä, eivätkä ne koskaan luo komponenttia tai ainetta jolla ei ole paikkaa tai suurempaa järjestelmää johon ne kuuluisivat.

Nyt kun meillä on parempi kuva tästä, meidän tulisi mukauttaa talousjärjestelmämme mallit niin, että ne oikeasti mahtuvat systeemiin jotta saavutetaan pitkäaikainen vauraus ja joustavuus.

 

Lähde: http://circulatenews.org/2016/04/only-a-circular-economy-will-lead-to-prosperity-for-all/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.