Kapitalismin kuolema

Todetaan se mikä on itsestäänselvää.

Kapitalismi on epäonnistunut.

Se on epäonnistunut koska se ei kyennyt ratkaisemaan ilmastonmuutoksen ongelmaa. Tämä oli nähtävissä, ja nähtiinkin etukäteen. Me tiesimme sen, ilman epäilyksen häivääkään, jo 70-luvun loppupuolella. Jos me olisimme silloin tehneet jotain, me olisimme saaneet ehkä pahimman estettyä.

Me emme tehneet.

Uhrien määrä lasketaan hieman yli miljardissa. Ottaen huomioon miten tuhot kasvavat aikaisemmista estimaateista, ja ottaen huomioon kuinka noidankehät toimivat, uhriluku tulee olemaan miljardeja.

Ei ole vaikeaa hahmottaa että me saatamme todistaa ihmis- ja korkeamman elämän loppua maapallolla, vaikka se onkin epätodennäköistä.

Me olemme Suuren Sukupuuton keskellä. Jokainen elämänmuoto, joka kuolee, vie mukanaan geneettistä vaurautta ja heikentää ekosysteemiä. Ekosysteemin romahtaminen on tapahtunut aiemmin rajoitetuilla alueilla, se voi tapahtua myös globaalisti.

Jos se tapahtuu, me saatamme joutua sanomaan hyvästit elämällemme ja lajillemme.

Kapitalismin suuri väite, parempi muoto tuotteiden ja palveluiden tuotannon järjestämisestä ja jakamisesta, on että se parhaiten kykenee huomioimaan hyödyt ja haitat, kustannukset ja tuotot. Se tuottaa sitä mistä ihmiset haluavat ja kykenevät maksamaan.

Ihmiset eivät haluaisi tai kykeneisi maksamaan ilmastonmuutoksesta. Osittain tämä on siksi että toimijat, joilla on rahaa, ovat kyenneet sekoittamaan sekä tieteen että nykyhetken, kuluttaen miljoonia näin tehdessään ja ostaen poliittisen prosessin itselleen. Osittain se johtuu taas siitä että ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten odotetaan tapahtuvan vasta SEN JÄLKEEN kun kaikki ihmiset ovat kuolleet joiden tarvitsisi nyt toimia asian estämiseksi.

Jos olit 30 vuotias vuonna 1980, olet 66 tänään. Jos olit 40, olet 76. Jos kuuluit päätöksentekijöiden luokkaan, joita yliedusti 50+ vuotiaat vuonna 1980, olet 86 tänään.

Ihmiset jotka tuolloin olivat parhaassa iässään ja päätöksentekijöinä silloin kun ilmastonmuutokselle olisi tarvinnut tehdä jotain, LÖIVÄT VETOA KUOLEMASTA.

He löivät vetoa, että he olisivat kuolleet ennenkuin ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset tapahtuvat.

He tulevat voittamaan vedon.

Tämä oli heille RATIONAALINEN päätös. Monet ihmiset ajattelevat että rationaalinen=hyvä. Se ei ole sitä. Se oli rationaalista heiltä diskontata tulevaisuus jota he eivät itse näe.

Huomaathan, että he eivät priorisoineet lapsiensa ja lastenlapsiensa hyvinvointia omansa yli. Tämä oli myös RATIONAALISTA. Sillä kuinka lapsesi voivat kuolemasi jälkeen on vain imaginaarinen vaikutus hyvinvointiisi (Esimerkiksi jos ajattelet heidän olevan ok, se riittää. Ja se on tarpeeksi helppo asia josta vakuuttaa itsesi.)

Kapitalistiset markkinat eivät diskontanneet tulevaisuutta oikein. Kapitalistinen akkumulaatio, joka antoi tietyille korporaatioille ja yksilöille ylijäämähyötyä, ja täten myös valtaa, teki demokraattisen prosessin rajoittamisesta helpompaa.

Tämä ei tarkoita että kapitalismi on yksin syyllinen kaikkeen, ei suoraan. Vuonna 1980 USA ei ollut vielä oligarkia. Silloin tarvittiin vain ihmisten massaliikehdintä sanomaan ”vitun vihermädättäjät”.

Tuo liikehdintä oli Reaganin aikaan huipussaan ja jonka Thatcher vei eteenpäin Britanniassa. Reagan voitti nk. ”Reagan Demokraattien” ansiosta, jotka hylkäsivät sota-ajan demokraattisen koalition äänestääkseen republikaaneja. Heitä oli paljon ja he olivat pääosin LÄHIÖISSÄ eläviä äänestäjiä. Nämä lähiöt, nyt, mutta erityisesti tuolloin, oltaisiin laitettu matalaksi niiden ympäristöpäätösten vaikutuksesta, ja ne olivat erittäin energiaepätehokkaita. Et saa puoltatoista sukupolvea lähiöiden asuntojen hintoja nousemaan nopeammin kuin palkat ja inflaatio sellaisessa maailmassa. (Saat kyllä paremmat palkat sillä reaalityötä on enemmän tehtävänä.)

Ajan kuluessa Reaganin tuomat edut (aivan käsittämättömän) epäsuhtaisesti hyödyttivät pientä määrää amerikkalaisia ja Amerikasta tuli oligarkia. Voit määrittää Amerikan vajoamisen oligarkiaan jossain Gore vs. Bush -vaalien (2001) ja Citizen’s Unitedin (2010) välimaastossa. Erityismainintana voidaan ehdottaa TARPia, joka saatiin aikaan vuonna 2008.

Kapitalismi on täten, viisivuosikymmenisen ajanjakson aikana, varmistanut että miljardit tulevat kuolemaan ja se on ostanut suositun suvereenin edustuksellisen demokratian järjestelmän.

Voittokulusta huolimatta on myös totta että meillä on ollut kyky lopettaa nälkä ja nälänhädät planeetalta jo vuosikymmeniä ja emme ole niin tehneet. Vakava köyhyys Afrikassa on pudonnut suhteellisesti, mutta noussut absoluuttisina määrinä. Viimeisen 30 vuoden aikana keskimääräinen kalorimäärä jota ihmiset saavat Intiassa on pudonnut. Kiina on teollistunut, mutta tutkimukset näyttävät että ne jotka pysyvät perinteisissä kylissä ovat onnellisempia.

On helppo katsoa mitä on saavutettu kapitalismin alaisuudessa ja hurrata. Massiivista kasvua, massiivista ruoantuotannon lisääntymistä jne. Voidaan väitellä kuinka paljon siitä on kapitalismin ansiota, kuinka paljon demokratian, kuinka paljon hallituksen byrokratian, kuinka paljon teollistumisen, mutta viimeiset 200 vuotta olemme nähneet massiivisia saavutuksia.

Ne jotka kuolevat seuraavan 100 vuoden sisällä eivät ole niin nöpönuukia kustannusten suhteen, sillä he ovat niitä jotka ne kantavat. Ne jotka eivät kuole, mutta kärsivät ja näkevät rakkaimpainsa kuolevan, eivät todennäköisesti anna anteeksi.

He TULEVAT etsimään vaihtoehtoa kapitalismille, koska se tulee olemaan heille selvää: kapitalismin hinta on liian korkea. Erityisesti jos me alleviivaamme lajien kuoleman näkyvällä tavalla.

Ei tule olemaan mitään ”historian loppua” josta otetaan pois loppu älylliselle elämälle. Ei koskaan.

Maailma jatkaa muutostaan, kapitalismi ja demokratia eivät koskaan ule olemaan viimeisiä käyttämiämme järjestelmiä.

Tämä ei tarkoita sitä että markkinat eivät selviä. Markkinat ovat olleet kanssamme tuhansia vuosia, mutta suurin osa markkinoiden pääjakelusta ja tuotantomekanismeista suurimmalle osalle populaatiosta ei ole ollut.

Kapitalismin kuolema, ja mahdollisesti edustuksellisen demokratian kuolema ovat käsillä. Jos olet nuori, tulet näkemään molemmat. Saatat nähdä ne myös mikäli olet keski-ikäinen.

 

Lähde: https://blog.p2pfoundation.net/the-death-of-capitalism/2016/03/18

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.