Kansalaiselle keskuspankkitili

Talousdemokratian sunnuntaina pidetty keskustelutilaisuus ”Kansalaiselle keskuspankkitili?” on katsottavissa YouTubessa ( http://youtu.be/i7ExtD2OApE ). Kommenttipuheenvuoron esitti Samu Kurri, Suomen Pankin toimistopäällikkö. Kommenttipuheenvuoroa ei videoitu.

Patrizio Lainàn (Suomen Talousdemokratia ry) alustuksen kalvot ovat ladattavissa:

http://www.talousdemokratia.fi/tiedostot/Kansalaiselle_keskuspankkitili_16-11-2014.pptx

http://www.talousdemokratia.fi/tiedostot/Kansalaiselle_keskuspankkitili_16-11-2014.pdf

Samu Kurrin (Suomen Pankki) kommenttipuheenvuoron kalvot ovat ladattavissa:

http://www.talousdemokratia.fi/tiedostot/Kansalaiselle_keskuspankkitili_Kurrin_kommenttipuheenvuoro_16-11-2014.pdf

 

 

 

 

http://www.liberolehti.fi/keskuspankkitili-kaikille/

Patrizio Laina kutsuu keskuspankkitiliä käteisen sähköiseksi muodoksi.

”Silloin voisi pitää käytännössä käteistä tilillään. Se ei ole nyt mahdollista. Käteinen on kuitenkin ainoa laillinen maksuväline Suomessa ja Euroopassa”, Patrizio Laina sanoo.

Keskuspankkireservejä pääsisi käyttämään maksamiseen. Jos tarvittaisiin uusia reservejä, kasvatettaisiin vain kansalaisten tilin saldoa.

Patrizio Laina ehdottaa tiliä ensisijaisesti suomalaisille ja suomalaisille yhteisölle. Tämä käsittäisi kansalaiset ja yritykset ja muut yhteisöt.

Lain mukaan ainoastaan käteinen on oikeaa rahaa. Pankkitalletukset ovat lupaus toimittaa tätä rahaa talletuksia vastaan.
”Jokaisella kansalaisella pitäisi olla keskuspankkitili, mutta sitä ei tietenkään olisi pakko avata, jos ei halua. Konkreettisimmin se näkyisi siinä, että raha siirtyisi välittömästi tililtä toiselle, ei vasta parin päivän päästä”, Laina sanoo.

Keskuspankkitiliä on aikaisemmin ehdottanut muun muassa James Tobin 1980-luvulla. Hän on kehittänyt myös niin kutsutun Tobin-veron, joka verottaisi pienen osuuden valuuttakaupasta.

James Tobin ehdotti myös tilityypin perustamista, joka nojaisi siihen, että pankit vastaisivat aina täysin reserveistään. Rahan määrää valvotaan, mutta keskuspankkireservejä ei lasketa mukaan yhtälöön, koska yleisöllä ei ole mahdollisuutta pitää niitä hallussaan. Rahoituslaitoksilla on myös olemassa vähimmäisvarantotilejä, jotka eivät kuitenkaan ole julkisia.

Tutkimuksessaaan ”Keskuspankkitili kaikille” Laina kirjoittaa:

”Pankki yksinkertaisesti kirjaa pankkitilille uutta rahaa jonkun ottaessa pankilta lainaa, eikä välitä eteenpäin kenenkään talletuksia, kuten monesti oletetaan.”

Hierarkiassa pankkitalletukset ovat kuitenkin alisteisia käteiselle ja keskuspankkireserveille. Verot maksetaan käteisellä.

Pankkien harjoittama maksuvälineliikenne saattaa johtaa siihen, että ympäristöaktivisti joutuu tarkoittamattaan rahoittamaan öljynporausta tai pasifisti aseteollisuutta. Pankit toimivat liiketaloudellisin perustein, eivät eettisistä syistä.

Tätä ei voi estää muuten kuin siirtymällä käyttämään pelkkää käteistä, mikä on hyvin epäkäytännöllistä, koska palkka tulee tilille ja laskut maksetaan verkossa.

”Keskuspankkitili olisi pelkästään käyttelytili, jos haluat siirtää rahaa jonnekkin, niin se ei voisi olla säästötili. Jos haluat säästää, pitää kantaa riskiä. Siirrät rahat pankkeihin tai sijoitat osakkeisiin, niin kannat riskin siitä.”

Moraalikadon ongelma poistuu, kun pankit joutuvat vastaamaan tismalleen talletuksista. Se ei ole enää jonkun muun ongelma, jos pankki venyttää toimintaansa yli kohtuuden. Silloin ei tarvittaisi enää pelastuspaketteja ja talletussuojaa.

Pankkien kykyä luoda rahaa leikattaisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että rahoituksen hankkiminen tulee kalliimmaksi, kun reservit täytyy hankkia markkinoilta.

Keskuspankkitiliä voi käyttää myös elvytykseen. Enää uusi raha ei löydä tietään pelkästään finanssimarkkinoille. Keskuspankista tulisi turvasatama rahamuotoiselle varallisuudelle.

Pankit innovoisivat uusia maksamisen tapoja. Aiva kuten aikanaan kehiteltiin shekki, maksukortit ja verkkopankki. Maksuliikenne nopeutuisi.

Keskuspankkitiliin siirtyminen vaatisi muutosta lain tulkintaan.

”Toimeenpaneminen vaatii, että EU:n perussopimuksen tulkintaa muutetaan. Siinä sanotaan, että muut markkinaosapuolet kuten keskuspankit voivat avata tilin. Mutta ovatko tavalliset ihmiset muita markkinaosapuolia vai eivät? Nykyään sitä ei ole tulkittu niin.”

Maastrichtin sopimus kieltää valtioita lainaamasta keskuspankista. Tekninen muutos keskuspankkitiliin olisi kuitenkin aika yksinkertainen.

”Tehdään selvä ero. Jos pidät tavallisessa pankissa rahaa, on riski, että jos pankki menee nurin, niin voit hävitä rahat. Jos haluat rahat varmaan turvaan, niin ne ovat joko keskuspankissa tai käteisenä. Nykyään käteinen on ainoa vaihtoehto.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.