Kannabis valuuttana

Aikaisemmin kirjoiteltiinkin jo vaihtoehtovaluuttojen tärkeydestä.

Mitä käytettäisiin valuuttana jos käteinen ja arvometallit eivät olisi helposti saatavilla? Valuutan tulee olla siirrettävä, jaettava, kestävä, harvinainen, ja vaihdettavissa muihin tavaroihin ja palveluihin. Mikä olisi luonnostaan hetkellinen tai pysyvä valuutta?

Yleensä valuutta on jotain joka on jollain tavalla hyödyllistä ja jollain tavalla arvokasta. Vankilat ovat olleet monta kertaa tutkimuksen kohteena kun tutkitaann valuuttoja. Ennen tupakan polton kieltoa, savukkeet olivat de facto valuutta. Saatoit vaihtaa useita savukkeita hiustenleikkuuseen tai johonkin toiseen tavaraan tai palveluun. Vangit yleensä saavat päivittäisen aterian ilman vaihtoehtoa. Jos Frank ei pidä kinkusta ja Bubba ei pidä omenista, he voivat tehdä vaihtokaupan. Ehkä jonain päivänä Bubba haluaa pitää omenansa, mutta Frank ei siltikään halua kinkkua. Hän voi vaihtaa kinkun savukkeisiin, jotka pysyvät paremmin kuin omenat ja kinkku. Hän ei polta, mutta hän voi vaihtaa ne johonkin muuhun myöhemmin.

Lopulta tupakointikielto poisti tämän. Markkinat kammoavat tyhjiötä ja pian paketeista kuivattua kalaa tuli valuutta. Ne maistuivat kamalilta, mutta täyttivät kaikki vaatimukset, ja niitä käyttivät kehonrakentajat proteiininlähteenä. Vankilat ovat yrittäneet sulkea myös tämän pois. On olemassa piste jolloin asiat menevät liian pitkälle. On yksi asia eristää rikolliset yhteiskunnasta, mutta sen jälkeen heidän fyysinen eristäminen on naurettavaa.

Yleinen tupakoinnin paheksunta sai aikaan, että tupakasta ei enää ole hyväksi valuutaksi. Kuitenkin he lähestyivät oikeaa ideaa. Kuivattu kala ei tarjoa paljoa kun kehonrakennuksen lisäaineet ovat tarjolla vapaille yksilöille. Mikä on kohtalaisen yleistä, mutta ei liian yleistä, tunnistettavaa, ja sopii kaikkiin yllämainittuihin vaatimuksiin? Auttaa jos merkittävä määrä ihmisiä arvostaa sitä, mutta toiset eivät kiinnostu siitä. Kannabis saattaa sopia juurikin tähän.

Kannabis on siirrettävä. Ihmiset kantavat sitä mukanaan koko ajan. Se on jaettava; usein puhutaan grammoista tai unsseista tai muista painon yksiköistä kannabista. Se on varsin kestävää, hajotessaan hieman ajan kanssa, mutta ei niin nopeasti että se ei säilöisi arvoa. Se seikka, että ihmiset pitävät sitä purkeissa on todiste täst. Se on kohtuullisen harvinaista,  sitä ei saa käsiin niin helposti kuin vettä. Ja se on kutakuinkin vaihdettavissa. Siitä on useita lajikkeita, mutta suurimmalle osalle ihmisistä lajikkeet ovat yhtä arvokkaita. Tarkoittaako tämä sitä että kannabis voisi toimia valuuttana?

Tosiasiallisesti se jo tekee niin. Suurin osa niistä jotka ovat olleet mukana kulttuurissa ovat joskus vaihtaneet gramman johonkin toiseen. PorcFesteillä oli myyjä joka otti gramman $10 arvosta. Hän jopa vitsaili kuinka treidasi juustohampurilaisen jointtiin. En tiedä mikä vaihtohinta oli silloin, se saattoi olla korkeampi normaalisti, mutta joidenkin verkkosivujen mukaan keskimääräinen grammahinta on $10-13 normaalisti New Hampshiressa.

Gramma on varsin kevyt, sen me tiedämme painossa. Koko on niin pieni että se mahtuu pussiin taskuun. Ihmiset tekevät näin koko ajan. Käytäntö sallii henkilön kantaa mukanaan yhden unssin, jonka arvo heittelee $280 ja $350 välillä. Se on myös suurinpiirtein maksimimäärä mitä ihmiset kantaisivat mukanaan keskuspankkirahaa. Näyttää siltä kuin ihmekasvilla olisi suuri potentiaali valuuttana. Laillisuus on huolenaihe, mutta kannabis on sallittua useimmilla alueilla.

Jotta käyttöä ja säilöntää helpotettaisiin, yritteliäät yksilöt voisivat julkaista paperisia sitoumuksia kannabista vastaan. Kykenen visualisoimaan jo seteleitä jotka kulkevat 1, 2, 5, 10, 20 gramman määrissä; mahdollisesti 1/8, 1/4, 1/2, 1 unssia (ilmeisesti hitunen, engl. dram, on unohdettu), sekä mahdollisesti suurempiakin määriä. Nämä voisivat kiertää ympäriinsä jotta lisättäisiin turvallisuutta. Se auttaa myös suurten määrien varastoinnissa, jota joku ei välttämättä halua tehdä. Tai jollekin kuten minä, joka ei polta, ja ei yleensä halua sitä ympärilleen (laillista tai ei), se voisi olla käytännöllistä.

 

cannabiscurrency

Kannabis toimii jo valuuttana tiettyyn pisteeseen asti. Se voisi saada laajemman hyväksynnän mikäli sille olisi tarve. Vaikka libertaarit ovat pääkohderyhmä vaihtoehtovaluutoille (paikalliset hipit myös, mutta vähemmän), on useita eri ryhmiä jotka ovat kiinnostuneita kannabisteollisuudesta. He ovat myös todennköisesti avoimia sen vaihdantaan tai käyttämiseen paperirahana. Kannabista voi kasvattaa paikallisesti, se on tarpeeksi haluttua ihmisten keskuudessa ja se täyttää kaikki vaatimukset valuutalle. Se voisi toimia valuuttana taloudellisen tai yhteiskunnallisen katastrofin aikana.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.