Jokainen ekoteko auttaa

Markkinasysteemin näkymätön käsi ei ole ehkä aivan täydellisesti toiminut ottaen huomioon sen tahdin millä planeetta kärsii useista negatiivisista ilmiöistä.

Pyrkiessään tyydyttämään omia tarpeitaan ja halujaan kuluttajat toimivat niin, että tietyn tyytyväisyyden tason saavuttaminen rasittaa yhteiskunnan resursseja mahdollisimman vähän.

Täydellistä informaatiota ei ole olemassakaan, mutta tietoa tuotteiden tuotantoprosesseista alkaa olemaan internetin ansiosta niin paljon jaossa, että periaatteessa sitä täydellisyyttä kohti ollaan singulariteettia lähestyttäessä puskemassa päivä päivältä. Kuluttajainformaatioon keskittyviä järjestöjä on pilvin pimein, joista on tottakai pakko mainita muutama mikäli haluatte markkinatalouden perusteorioihin uskoa. Sillä jos niihin uskotte, syöksytte välittömästi ostamaan reilun kaupan kahvia ja siirrytte tukemaan maksimaalisen ekologisia (kiertotalouden) vaihtoehtoja. Ne todellakin rasittavat yhteiskunnan resursseja mahdollisimman vähän, sillä ympäristö voidaan myös laskea yhteiskunnan resurssiksi, ja sen tila tällä hetkellä on vakava.

http://www.ethicalconsumer.org/
http://www.fairtrade.net/
http://www.unesco.org/education/tlsf/mods/theme_b/mod09.html
https://www.facingthefuture.org/GlobalIssuesResources/GlobalIssueResources/ConsumptionFootprint/tabid/242/Default.aspx
http://sustainablescale.org/ConceptualFramework/UnderstandingScale/MeasuringScale/EcologicalFootprint.aspx

Pyrkiessään maksimoimaan hyvinvointiaan työntekijät valitsevat yhteiskunnan kannalta optimaalisen koulutuksen ja uran.

Tässä voisi olla avuksi vihreän puolueen visio 200 tuhannesta työpaikasta, jotka kohdennettaisiin uusiin ekologisiin yritystoimiin.

http://www.kaleva.fi/uutiset/eduskuntavaalit-2015/vihreat-tahtovat-200-000-uutta-tyopaikkaa-vuoteen-2020-mennessa/689568/

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan esimerkiksi uusiutuvan energian käytöllä luotaisiin 50 000 uutta työpaikkaa. Niinistö esitteli puolueen vaaliohjelmaa Kouvolassa pidettävässä puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

Jos uskot taloustieteen teorioihin, tulee sinunkin hakeutua uusiutuvan energian alalle, sillä uusiutuva energia niinkuin muutkin ekologiset tuotantomuodot ja -menetelmät sekä kestävän kehityksen bisnesmallit ovat yhteiskunnan kannalta optimaalisia.

http://www.ym.fi/sitoumus2050
http://www.ykliitto.fi/vaikuttamistyo/pallonkutistajat-kestavamman-tulevaisuuden-puolesta/mika-kestava-kehitys
http://tyopiste.ttl.fi/Uutiset/Sivut/Jatkuva_talouskasvu_ei_valttamatta_tuo_toita.aspx

Mahdollisimman suuriin voittoihin pyrkiessään yritykset tuottavat pienimmällä mahdollisella kustannuksella sellaisia hyödykkeitä ja palveluita, joita kuluttajat haluavat.

Kun kuluttajilla alkaa olla tietoa siitä mitä kestävä kehitys tarkoittaa ja minkälaisia kulutusvalintoja heidän tulee tehdä (tietysti on mahdollista yksinkertaisesti lainsäädännöllä KIELTÄÄ kaikki epäympäristöystävälliset tuotteet ja prosessit), alkavat yritykset suunnata voimavarojaan niihin kohteisiin, joiden he tajuavat olevan kuluttajien preferenssien mukaista.

Kuitenkin käsite pienin mahdollinen kustannus tarkoittaa myös kustannusta luonnolle ja ympäristölle, joka on siis osa jo aiemmin mainittua ympäristökustannuslaskentaa. Jos kustannukset luonnolle ja ympäristölle todella olisi otettu huomioon hinnoissa, ei mikään tuotanto olisi nykymallillaan kannattavaa. Mikäli firmat uskovat taloustieteeseen, tulisi niiden tämä väittämän perusteella maksimoida oma luonnonmukaisuutensa ja ekologisuutensa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_full_cost_accounting
http://www.microempowering.org/external-blog/what-are-environmental-costs-part-1
http://environment.transportation.org/pdf/proj_delivery_stream/nchrp25-25task%2039guidance.pdf

Maksimoidessaan varallisuuttaan pääoman ja maan omistajat sijoittavat ja järjestelevät omaisuuttaan sosiaalisesti tuottavimmalla tavalla.

Siinä missä valistuksellisia organisaatioita on syntynyt pilvin pimein toimimaan konsulttitaloina yrityksille ja tiedottajana kuluttajille, sijoittajat eivät välttämättä ajattele samalla tavoin. Kovin monesti sijoittaja haluaa viivan alle jäävän numeron maksimoituvan kaiken muun kustannuksella.

http://www.investopedia.com/tags/green_investing/
http://www.sustainablebusiness.com/index.cfm/go/progressiveinvestor.main
http://www.greenchipstocks.com/
http://www.greenamerica.org/socialinvesting/
http://www.treehugger.com/htgg/how-to-go-green-investing.html
http://wiki.fool.com/Green_Investing

Eihän siihen tarvita kuin yksi ekologinen katastrofi ja ollaan sen luokan kansallisessa hätätilassa että ihmisillä tulee pakon edessä tarve muuttaa toimintatapojaan. Kaikenlaiset tsunamit, hurrikaanit, tulivuorenpurkaukset, tulvat, maanjäristykset ja muut luonnonilmiöt yleistyvät kun ilmastonmuutos kiihtyy ja ääri-ilmiöt valtaavat pelikentän. Ellemme siis tee jotain asian eteen.

Jokainen ekoteko auttaa, se on teistä jokaisesta kiinni millaisia valintoja ja päätöksiä teette jokapäiväisessä elämässänne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.