Jakamistalouden vaikutukset talouskasvuun

1. Todellinen vihreä talous ja talousparadigman muutos. Kasvuideologian lopettaminen (ts. talouskasvu ei enää ole absoluuttinen vaatimus). Ympäristön ja resurssien rajallisuuden asettamiin rajoituksiin tulee sopeutua välittömästi.

2. Diskonttauksen lopettaminen. Enää ei tulla ajattelemaan että raha huomenna, hyödykkeet huomenna tai oikeastaan mikään huomenna on vähemmän arvokas kuin tänään. Tämä loppuu samalla kun päästään nollakasvuu. Sisäinen korkokanta on nolla ja tulevat cashflowt ovat samanarvoisia nykyisten rahojen kanssa.

3. Kysyntätalous. Siirrytään oikeasti tyydyttämään tarpeita eikä luoda enää turhia paskatuotteita television tyhmentämille ihmisille siksi että siitä saataisiin rahaa (ja talouskasvua). Se ei täytä mitään OIKEAA tarvetta, vaan on mainonnan ja massaidiotismin luomus. Nyt jos joku argumentoi että markkinat korjaavat ja jos tuotteita ei osteta niin niille ei ole kysyntää ja niitten tarjoaminen lopetetaan, täytyy ehkä suuttua hieman. Jos markkinoiden antaisiin oikeasti korjata, olisi tämä maailma aika eri näköinen. Mutta kun paskan kysyntää subventoidaan mitä mielenkiintoisin menetelmin niin vaikea siinä on vastata korjaavin liikkein. Tämän on pakko loppua. Turhan paskan ylituottaminen on vihoviimeistä resurssien haaskausta.

4. Paikallistalous. Talouden fokus muuttuu globaalista lokaaliksi. Kun paikallisuus ohjaa kuluttajien ostopäätöksiä, saadaan paikallisista talouksista omavaraisia ja vähemmän herkkiä erilaisille kysyntä- ja tarjontashokeille. Post-growth -taloudessa näin on oikeastaan pakko tehdä. Kun ruoantuotanto paikallistetaan, alkaa saman toiminnan ympärille muodostua mitä erilaisinta muuta (talous)kulttuuria ja tuotantoa. Vähän niinkuin vanhaan hyvään aikaan jolloin kansallisvaltiot olivat vielä voimissaan.

5. Mitä deep green -(viher)talous tekee vanhalle taloudelle? Vanha talousmalli haluaa sanoa että talousjärjestelmä on olemassa ihmisiä varten, tyydyttää ihmisten loputtomia tarpeita. Nämä tarpeet ovat hyvin pitkälti markkinavoimien, megakorporaatioiden ja mainosalan luomia. Aidosti vihreä talous tunnustaa sen että talous on yhteiskuntamme yksi sisäinen rakenne, ja että yhteiskuntamme elää ekologian sisällä. Meidän tulee vakavasti pitää huolta ekologiasta mikäli haluamme selvitä.

 

Lähde: Sharing.org

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.