Globaali velan määrä on 2,5-kertainen suhteessa rahan määrään

Huhtikuussa 2013 julkaisin postauksen jossa vertailin velan kokonaismäärää maailmassa rahan kokonaismäärään. Tuo postaus, nimeltään ”Total Global Debt and Money Supply : Twice as much debt as there is money”, kertoi laskelmistani, että maailmassa on $137 biljoonaa velkaa, ja vain $68 biljoonaa rahaa. Joten, vaikka ottaisit jokaisen olemassaolevan sentin, siltikään et kykenisi maksamaan kaikkea velkaa.

Kaksi raporttia tämän jälkeen näyttivät, kuinka sitten viime finanssikriisin vuosina 2007-08 velan määrä oli kasvanut vieläkin enemmän. Olikin omasta mielestäni mielenkiintoista laskea olemassaolevan rahan kokonaismäärä suhteessa velan määrään. Julkaisin postauksen postauksen liittyen McKinseyn yksityiskohtaiseen raporttiin joka kertoi globaalin velan määräksi käsittämättömät $199 biljoonaa.

Entäpä sitten globaali rahan tarjonta? Olen kaikki lukemat saanut Trading Economics-verkkosivustolta. Lukemat vastaavat raha-aggregaatteja M0, M1,M2 ja M3 suurimmalle osalle maista. Valitettavasti taulukot eivät ole täydellisiä koska muutamat maat eivät raportoi M3:n määrää. Esimerkiksi FED USA:ssa päätti ettei enää raportoi M3:a vuodeta 2006 eteenpäin. Mutta otin yksinkertaisesti suurimman arvon jokaiselle maalle, ja kerroin sen luvun tämänhetkisellä USA:n dollarin vaihtosuhteella jotta saadaan jokaiselle maalle rahamäärä dollareissa.

Tiedot ovat seuraavassa taulukossa.

 

Verrattaessa lukuihin, jotka sain tuotetuksi vuonna 2013, on tapahtunut muutama huomattava muutos. Esimerkiksi Kiinan rahamäärä on kasvanut $15,7 biljoonasta $20,2 biljoonaan. Muut suuret pelurit, kuten euroalue, USA ja Japani ovat pysyneet suhteellisen vakaina, mutta Britannian rahamäärä on kasvanut $3,19 biljoonasta yli $3,6 biljoonaan.

Koko planeetan rahamäärä on tällä hetkellä noin $78,8 biljoonassa, kasvaen huhtikuun 2013 $68,3 biljoonasta. Ongelma on, että vaikka tämä on kasvanut, kasvu on täysin hukkunut velan kasvun alle.

Olemme nyt tilanteesa, jossa kollektiivisesti meillä on $199 biljoonaa velkaa, ja vain $78,8 biljoonaa rahaa jolla maksaa se. Velkaa on siis 2,5-kertainen määrä rahaan nähden!

Sinun ei tarvitse olla rakettitieteilijä jotta näkisit tilanteen olevan täysin kestämätön. Kuka tahansa joka sanoo meille että pääsemme tästä velkaloukusta yksinkertaisesti säästämällä ja maksamalla verot kuin kunnon kansalaisen tulee, ei selkeästikään tajua yhtään mistään mitään.

Kuinka ihmeessä jouduimme tähän tilanteeseen?

Minulle vastaus on varsin selkeä. Kaupalliset pankit luovat rahaa kun he antavat lainoja yksityishenkilöille, firmoille ja hallituksille. Mutta kun ne tekevät tämän, ne luovat uutta rahaa lainaan, mutta eivät luo tarpeeksi rahaa jotta korko voitaisiin maksaa. Täten, jos pankit luovat $1 biljoonan verran lainoja 2%:n korolla ja odottavat 20 vuotta, velan kokonaismäärä systeemissä on kasvanut lähes $1,5 biljoonaan. Tätä on tapahtunut satojen vuosien ajan, mutta korkoa korolle -efekti on nyt vasta lähtemässä lapasesta.

On selkeästi tullut aika muuttaa systeemi. Kaikki raha tulisi luoda korkovapaaksi. Piste.

 

 

Lähde: http://simonthorpesideas.blogspot.fi/2015/02/global-debt-is-now-25-times-total-money.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.