Espanjan antikapitalistisessa kaupungissa täystyöllisyys

Käytännössä ilman poliiseja, rikollisuutta tai työttömyyttä. Tervetuloa espanjalaiseen kaupunkiin jota kuvataan demokraattiseksi, sosialistiseksi utopiaksi. Työttömyyttä ei ole Marinaledassa, Andalusian kylässä eteläisessä Espanjassa joka on vauras kiitos sen maanviljelijäosuuskuntien.

Marinaledan kaupunki erottautuu monista muista alueen kaupungeista. Piilossa maalauksellisen Campiña-laakson suojassa, ympärillä maaseutu huokuu vihreitä laaksoja, kilometrejä oliiviplantaaseja ja kultaisia vehnäpeltoja niin kauas kuin silmä vain näkee. Kaupunki on kaunis, rauhallinen ja tyypillinen andalusialainen, Espanjan köyhimmässä ja eteläisimmässä provinssissa.

Se on myös demokraattinen, antikapitalistinen kylä jonka pormestari aktiivisesti kannustaa näpistämään kaupoista.

Finanssikriisin alettua vuonna 2008, Marinaleda on tullut kuuluisaksi — ja niin on myös sen riippumaton pormestari Juan Manuel Sánchez Gordillo, joka ansaitsi lempinimen ”Espanjan Robin Hood” sen jälkeen kun hän organisoi ja toteutti sarjan ruokakaupparyöstöjä suoran toiminnan protestina viime elokuussa. Perusruokatarvikkeet kuten öljy, riisi ja pavut lastattiin kärryihin, rullattiin kaupasta ja vietiin paikalliseen ruokapankkiin köyhien auttamiseksi, avuttoman kassaneidin katsoessa vierestä, jotkut itkivät.

Tapauksen jälkeisessä haastattelussa Gordillo, demokraattisesti valittu pormestari jo vuodesta 1979, sanoi ettei kyseessä ollut varkaus, vaan väkivallaton tottelemattomuuden ele.

”On paljon perheitä joilla ei ole varaa syödä”, hän sanoi. ”21. vuosisadalla tämä on äärimmäinen häväistys. Ruoka on perusoikeus, ei jotain jolla spekuloidaan.”

Yksistään hänen provinssissaan on 690 tuhatta tyhjää asuntoa pankkien pakkohuutokauppojen jäljiltä. Mutta ei Marinaledassa, koska Gordillolla on ratkaisu: kuka tahansa joka haluaa rakentaa oman talonsa saa tehdä niin ilmaiseksi. Materiaalit ja osaavat työmiehet tarjotaan kaupungin toimesta, ja antelias 192 neliömetrin avustus tarkoittaa että kodeista tulee tilavia. Perheet maksavat vain 15 euroa kuukaudessa koko elämänsä ajan, sopimuksella että asuntoa ei voi myydä yksityisen voitontavoittelun nimissä.

Andalusiassa työttömyys on nyt 37 prosenttia (joista nuorisoa on huimaavat 55 prosenttia). Mutta Marinaledassa, jonka asukasmäärä on 2700, on käytännössä täystyöllisyys kaupungin viljelysosuuskuntien kautta, joissa työntekijät tienaavat 1200 euron kuukausipalkan. Täällä, alueella jossa yksi kolmesta ihmisestä on työtön, tätä saavutusta ei voi vähätellä.

”Meidän tulee miettiä arvomme uusiksi, kuluttajayhteiskunnan, rahalle antamamme arvon, itsekkyyden ja yksilökeskeisyyden”, Gordillo huomauttaa. ”Marinaleda on pieni esimerkki, ja me haluamme tämän esimerkin laajenevan koko maailmaan”.

 

 

Lähde: Films for Action

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.