Burning Manin kymmenen periaatetta

Larry Harvey: Burning Man on vuodesta 1995 asti itseorganisoitu viikon mittainen yli 60 tuhannen anarkistin, teknologistin, taiteilijan, urbaanin suunnittelijan ja muiden luovien ihmisten kokoontuminen syrjäisessä Nevadan autiomaassa. Se on tunnettu sen massiivisista ja uskaliaista taideteoksista, prameista performansseista ja radikaalista itseilmaisustaan, sekä sen vaikutusvallasta moniin ”reaalielämän” aktiviteetteihin koko muun vuoden ajan — kaupunkisuunnitteluun, humanitaariseen apuun ja muuhun — sen Burners Without Borders -liittouman kautta.

Huomattavan kokoisena ”pop-up -kaupunkina” Burning Manin osallistujat ovat joutuneet kehittämään selvästi erottuvan kulttuurillisen etiikan menestyksekkäästi hallitakseen niin suurta tyhjästä nousevaa kaupunkia.1 Perustaja Larry Harvey keksi ”Burning Manin kymmenen periaatetta” yhteisön ohjenuoraksi. Burning Manin järjestäjät pitävät niitä yhtenä itseään hallitsevan radikaalien individualistien yhteisön menestyksen avaintekijöistä.

1. Radikaali Inkluusio. 
Kuka tahansa voi olla osa Burning Mania. Me toivotamme tervetulleiksi ja kunnioitamme muukalaisia. Ennakkoehtoja yhteisöön osallistumiselle ei ole.

2. Lahjan Antaminen. 
Burning Man on pyhittäytynyt lahjojen antamiselle Lahjan arvo on ehdoton. Lahjan antaminen ei odota takaisin vastalahjaa tai minkään samanarvoisen vaihdantaa.

3. Dekommodifikaatio. Lahjan antamisen hengen ylläpitämiseksi yhteisömme pyrkii luomaan sosiaalisen ympäristön jota ei ylläpidetä kaupallisen sponsoroinnin, vaihdannan tai mainonnan avulla.
 Me olemme valmiita suojelemaan omaa kulttuuriamme sellaiselta väärinkäytöltä. Me vastustamme osallistavan kokemuksen korvaamista kuluttamisella.

4. Radikaali Itseluottamus. 
Burning Man kannustaa yksilöä löytämään, harjoittamaan ja luottamaan hänen sisäisiin resursseihinsa.

5. Radikaali Itseilmaisu. 
Radikaali Itseilmaisu syntyy yksilön uniikeista lahjoista. Kukaan toinen yksilö tai yhteistyötä tekevä ryhmä ei voi määrittää sen sisältöä. Se tarjotaan lahjana toisille. Tässä hengessä antajan tulisi kunnioittaa vastaanottajan oikeuksia ja vapauksia.

6. Yhteisön Ponnistelu. Yhteisömme arvot ovat luova yhteistyö ja myötävaikuttaminen. Pyrimme tuottamaan, edistämään ja suojelemaan sosiaalisia verkostoja, julkisia tiloja, taideteoksia ja kommunikaatiometodeja jotka tukevat tällaista interaktiota.

7. Kansalaisvastuu. Me pidämme kansalaisyhteiskuntaa arvossa. Tapahtumia järjestävien yhteisön jäsenten tulisi ottaa vastuu julkisesta hyvinvoinnista ja ponnistella kommunikoimaan kansalaisvastuuta osanottajille. Heidän tulee myös ottaa vastuu siitä että tapahtuma järjestetään paikallisten, osavaltion ja liittovaltion lakien mukaan

8. Älä Jätä Jälkiä. Yhteisömme kunnioittaa ympäristöä. Me olemme sitoutuneet siihen ettemme jätä mitään fyysisiä jälkiä toimistamme sinne minne kokoonnumme. Me siivoamme jälkemme ja ponnistelemme, milloin mahdollista, sen hyväksi että jätämme paikan parempaan kuntoon kuin missä sen löysimme.

9. Osallistuminen. 
Yhteisömme on sitoutunut radikaaliin osallistavaan etiikkaan. Me uskomme, että transformatiivinen muutos, olipa se yksilön tai yhteiskunan, voi tapahtua vain syvän henkilökohtaisen osallistumisen kautta. Me olemme olemassa tekemällä. Kaikki on kutsuttu töihin. Kaikki on kutsuttu leikkimään. Me teemme maailmasta todellisen teoilla, jotka avaavat sydämen.

10. Välittömyys. 
Välitön kokemus on, monin tavoin, kaikkein tärkein kosketuspinta arvolle kulttuurissamme. Me pyrimme pääsemään yli rajoitteista jotka ovat meidän ja oman sisäiden maailmamme välillä, ympärillä olevan todellisuutemme välillä, ja saamaan yhteys luonnolliseen maailmaan joka ylittää ihmisen voiman. Mikään idea ei voi korvata tätä kokemusta.

 

Lähde:

https://blog.p2pfoundation.net/patterns-of-commoning-the-ten-principles-of-burning-man/2017/05/10

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.