Avoimet bisnesmallit

Jotta voitaisiin puhua uudesta taloudesta, täytyy ottaa käsittelyyn muutama uuden talouden käsite, jotka määrittävät sen. Tulevaisuudessa uusi talous tulee perustumaan avoimuuteen ja jakamiseen. Jo nyt on monia bisnesmalleja, erityisesti softa-alalla, jotka perustuvat avoimuuteen ja jakamiseen. Näitä yleisesti ovat nk. open source -mallit.

Avoimet bisnesmallit tarkoittavat että tuote perustuu ei ainoastaan avoimeen suunnitteluun, vaan myös että tuotteen tuottaminen ja jakelu (bisnesmalli) on myös avoin. Lyhyesti, avoimet bisnesmallit koostuvat kahdesta osasta:

– tuotteen avoin design tarjotaan vapaasti, ja
– tuotteen avoin tuotanto ja jakelu (varsinainen bisnesmalli)

Kakkoskohta voi sisältää tuotannon optimoinnin, workflown hallinnan, bisnesrakenteen ja muita tukevia yksityiskohtia jotka mahdollistavat ekonomisesti tarkoituksenmukaisen, tehokkaan tuotannon. Ykköskohta on itsessään jo alku, mutta se ei ole riittävä jotta saadaansaadaan toimiva yritys.

Tässä esitettyjen avoimien bisnesmallien ja muiden vastaavien välinen erotus tehdään, koska muut kutsuvat itseään open sourceksi kun ykköskohta pitää paikkansa, vaikka kakkoskohdan kriittiset osa-alueet eivät ole avoimia. Distributiivisen talouden bisnesmalli vaatii pääsyä sekä ykkös- että kakkoskohtaan.

 

Lähde: Open Source Ecology

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.