Alustaosuustalous on nousussa oleva liike

Viime marraskuussa Platform Cooperativism -konferenssi — yhteistyötä tekevän internetin juhlat — pidettiin New Yorkissa Nathan Schneiderin ja Trebor Scholzin koollekutsumana. Viime kuussa pidettiin ensimmäinen #PlatformCoopBerlin -kokoontuminen jossa Michel Bauwens piti keynote-puheen. Pieni tila oli tupaten täynnä. Enemmän kuin 50 ihmistä saapui paikalle, vaikka vain 30 ilmoittautui.

Bauwensin mukaan taistelu viimeisen 200 vuoden aikana on ollut työvoiman ja pääoman välillä ja siitä kuka saa kakusta kuinka suuren osan, mutta ei-niin-itsestäänselvää perimmäistä kysymystä ”Kuka saa päättää siitä mitä on arvo?” ei olla käsitelty. Haasteena on siirtyä kermankuorinnasta tuotannollisiin käytänteisiin ja luoda yhdessä jaettuja resursseja ihmisryhmille, yhteisöille ja luonnolle. Uudessa järjestelmässä arvo on — tai tulisi olla — tiedon vastavuoroistamisen kautta luotua.

Bauwens ehdotti, että commonsin kasvu voidaan saavuttaa avoimen syötteen osallistavalla prosessilla, ja commonsiin suuntautuneella ulostulolla joka luo uuden avoimen syötteen — joka johtaa vaurauden spiraalimaiseen kehitykseen ylöspäin. Bauwens suosittelee avoimia osuuskuntamalleja ja uskoo niiden olevan se rako jonne alustatoiminta mahtuu — tai tulisi mahtua.

Lisäksi hän sanoi, että kansanliikkeen on toimittava kolmessa piirissä: kestävän kehityksen, avoimuuden ja solidaarisuuden piirissä — ja rakentaa siltoja näiden kolmen välille jotta tuotannontekijöistä ja niiden jakelusta voidaan tehdä vapaata, reilua ja kestävää. Luonto luo yltäkylläisyyttä, ja mikäli sitä käytetään viisaasti, se tarjoaa tarpeeksi kaikille kaikkien tarpeisiin. Mutta kapitalismi luo niukkuutta ja muuttaa yltäkylläisen luonnon, tiedon ja muut asiat markkinahyödykkeiksi.

Mikäli haluat lisää tietoa Bauwensin ajatuksista, lue tämä raportti Platfform Cooperativism: An International Movement on the Rise.

Lähde: Shareable

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.