8 dokumenttia solidaarisuustaloudesta

Lähde: shareable.net

Shapes of Exchange in the Solidarity Economy on vain yksi monista lyhytelokuvista joita voit nähdä osana Solidarity NYC:n videosarjaa Portraits of the Solidarity Economy.

Asiat ovat muuttumassa. Vanha paradigma, joka pyrkii pitämään meidät koukussa suurkorporaatioiden asiakkaina, on menettämässä otettaan. Sen sijaan yhteisöt ympäri maailman ovat liittymässä yhteen tyydyttääkseen perustarpeensa ja tämän seurauksena ne kukoistavat. Kun digitaalisen median työkalut ovat helpommin saatavilla, ihmisten on helpompi kääntää katse kohti oman yhteisön pyrkimyksiä, näyttää maailmalle mitä he ovat saaneet aikaan jakamisen kautta, ja toivottavasti inspiroida muut alkaa tekemään asioita. Kahdeksan filkkaa alla ovat vain pieni näyte niistä monista jakamisliikkeen kuvauksista. Jotkut ovat lyhyitä, toiset taas täyspitkiä. Ne kaikki kertovat siitä että jakamisliike kasvaa päivä päivältä. Mitä dokumentteja sinä lisäisit tähän listaan?

 

1. Shift Change​

Olemme puhuneet aiemmin työntekijäomisteisten osuuskuntien noususta sekä työntekijäomisteisuusmallin eduista. Shift Change -dokumentaarissa me pääsemme nykyisten työntekijäomisteisten yritysten takahuoneisiin jotka “kilpailevat menestyksekkäästi nykypäivän taloudessa samalla tarjoten turvallisia, arvostettuja työpaikkoja demokraattisilla työpaikoilla.” Palkittujen filmintekijöiden Melissa Youngin ja Mark Dworkinin käsialaa, “Shift Change kannustaa tukemaan työntekijäomisteisuutta, ja tarjoaa ruohonjuuritason kokemuksia eri yrityksistä ja sijainneista.” Dokkarin voi katsoa verkossa.

 

2. Occupy the Farm

Occupy the Farm seuraa satojen kaupunkiviljelijöiden pyrkimyksiä lopettaa ostoskeskuksen rakentaminen viimeisellä maatilkulla East Bayssa. Istuttamalla tuhansia siemeniä, rahtaamalla omat vetensä ja kieltäytymällä poistumasta maa-alueelta jota he ovat alkaneet viljellä, Occupy the Farmin organisoijat ovat osoittaneet, että yhteisön vastustus voi johtaa yhteisön resilienssiin. Elokuvan ensiesitys oli Berkeleyssä juuri hetki sitten. Elokuvan esitysaikoja voi etsiskellä sen Facebook-sivuilta.

 

3. Solidarity NYC – Portraits of the Solidarity Economy

Solidarity NYC on ollut kädet täynnä hommia levittäessään sanaa solidaarisuustaloudesta ja yhteisön tukemispyrkimyksistä, jotka muokkaavat sitä tapaa jolla newyorkilaiset ovat yhteydessä päivittäin resursseihin. Näiden ruohonjuuritason toimien lisäksi he ovat tuottaneet sarjan lyhytelokuvia nimeltään “Portraits of the Solidarity Economy” jotka tuovat esiin yksilöitä, organisaatioita ja yrityksiä joista New Yorkin solidaarisuustalous koostuu. Videolla nähdään Cooperative Home Care Associates, suurin ja vanhin työntekijäomisteinen osuuskunta USA:ssa. Elokuvan kaikki potretit on mahdollista lukea heidän verkkosivuiltaan. ​

 

4. Growing Cities

Ruoka on yksi ihmisen perustarpeista, ja myös yksi kaikkein itsestäänselvimmistä asioista joita voimme jakaa keskenämme. Ja kun yhä suurempi osa maailman ihmispopulaatiosta asuu kaupungeissa, ruokaniukkuus on todellisuutta monille yhteisöille. Idea kaupunkiviljelystä on muuttumassa tarpeelliseksi seuraavaksi askeleeksi monille. Vierailemalla kaupunkiviljelmillä ympäri USA:aa, Growing Cities tutkii kaupunkiviljelyn roolia Amerikassa ja kysyy miten paljon valtaa sillä on kaupunkien elvyttämisessä ja ruokatottumuksiemme muuttamisessa. Tsekkaa myös elokuvantekijöiden verkkosivut.

 

5. 596 Acres: Living Lots as a Solution

Yhteisöpuutarhojen ja muiden kollektiivisten tilojen rakentamiseksi täytyy ensin olla jokin paikka minne ne pystyttää. Ja vaikka kaupungit voivat olla aika tiiviisti asuttuja, todellisuudessa niissä on paljon käyttämätöntä tilaa jopa kaikkein väkirikkaimmillakin alueilla. Tämä on se jonka 596 Acres  havaitsi kun he oppivat, että kaikkien viiden kukkulan alueella New York Cityssä on 596 eekkeriä (241 hehtaaria) käyttämätöntä tonttimaata. Massiivisen kartoitusprojektin kautta 596 Acres kartoitti ja luetteloi kaikki tontit ja otti mukaan kuntatietoja siitä keneen ottaa yhteyttä ja miten muuttaa nuo tontit joksikin josta koko yhteisö voi nauttia. Videolla näkyy yhteisön jäseniä jotka ovat ottaneet tontin naapurustonsa omistukseen ja työskentelevät aktiivisen jakamisyhteisön rakentamiseksi.

 

6. Fixing the Future

On olemassa monia tapoja joilla uusi talous tulee esiin kaupungeissa ympäri maailman. Dokumentissa Fixing the Future juontaja David Brancaccio vierailee yksilöiden ja yhteisöjen luona ympäri USA:ta jotka ovat sitoutuneet uuden kestävämmän ja tasa-arvoisemman talouden visioon. Dokumentissa nähdään paikallisyritysten yhteenliittymiä, yhteisöpankkeja, aikapankkeja, työntekijäosuuskuntia ja paikallisvaluuttoja. Fixing the Future näyttää meille että on olemassa monenlaisia tapoja olla mukana muuttuvassa taloudessa.

 

7. Real Money, Real Power: Participatory Budgeting 2014

Osallistava budjetointi ei välttämättä kuulosta kivalta tai edes mielenkiintoiselta. Mutta kiitos Participatory Budgeting Projectin porukalle sekä heidän informatiiviselle videolle, jonka ansiosta me nopeasti opimme että osallistava budjetointi on kiinnostava tapa yhteisön jäsenten aktivoimiseksi liittyen yhteisön rahankäyttöön. Osallistava budjetointi on demokraattinen prosessi, jossa yhteisön jäsenet suoraan päättävät miten käyttää osan julkisesta budjetista. Tämä tehdään ehdottamalla projekteja, kouluttamalla ja kertomalla näistä projekteista, ja sitten äänestämällä niitä projekteja joihin rahat halutaan sijoittaa yhteisössä. Katso video ja opi lisää, ja katso myös Shareablen opas sekä heidän verkkosivut siitä miten saada lisää informaatiota osallistavan budjetin käyttöönottoon yhteisössä.

 

8. DIY Manifesto

The DIY Manifesto on kolmen interaktiivisen dokumentin sarja, joka kertoo yhteisön omavaraisuuteen pyrkimisestä Detroitissa, Michiganissa. Jokainen filmi keskittyy eri projektiin, joiden tarkoitus on voimaannuttaa yhteisöä. Ensimmäinen keskittyy ruokaan ja yhteisöpuutarhoihin, toinen keskittyy mesh-hälytystietoverkkoon eristäytyneelle yhteisölle, ja kolmas keskittyy polkupyöräosuuskuntaan jonka pyrkimys on voimaannuttaa yhteisön jäseniä, erityisesti naisia ja LGBT-porukkaa. Vieraile verkkosivuilla jossa pääset kokeilemaan jokaisen filmin täydentäviä interaktiivisia elementtejä.

 

Lähde: shareable.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.