12 myyttiä talouskasvusta

(Tässä on englanninkielinen tulostettava versio)

Myytti 1: Palvelutalous voi kasvaa ikuisesti.

Vastaus: Ei voi. Palveluteollisuudet käyttävät kaikki resursseja ja luovat jätettä (voitko kuvitella yhtään joka ei niin tee?), ja palvelusektorilla tehdyt voitot eivät pysy palvelusektorilla — palkat kulutetaan materiaalisiin asioihin.

 

Myytti 2: Me tarvitsemme kasvua köyhyyden poistamiseksi.

Vastaus: Eräs ensimmäisistä asioista jonka kasvulobbarit mainitsevat, jos satut kritisoimaan talouskasvua, on että tuomitset köyhät ikuiseen köyhyyteen. Tämä ei ole totta — kuka tahansa, jota kiinnostaa köyhyyden poistaminen maailmasta, haluaa jakaa vaurauden tasaisesti. Vaurautta on maailmassa tarpeeksi kaikille jotta voimme elää mukavasti — ainoa vain että se on pienen vähemmistön hallussa. Jakaminen ja reilu resurssienjako lievittävät köyhyyttä, ei kasvu. Meillä on ollut 200 vuotta kasvua ja vaikka jotkut ovat päässeet pois köyhyydestä, vaurauden ja vallan keskittyminen tarkoittaa, että nyt maailmassa on enemmän köyhiä kuin koskaan ennen. Köyhissä maissa kasvulle on tarvetta, vaikka siellä on mahdollisesti enemmän tarvetta rakentaa steady-state -talouksia ja jättää globaalin kasvun järjestelmä joka vuodattaa heidät kuiviin.

 

Myytti 3: Me tarvitsemme kasvua luomaan raha jolla ratkaistaan ympäristöongelmat.

Vastaus: Tämä argumentti on kuin yrittäisi pysyä lämpimänä polttamalla oma talo. Talouskasvu on tuonut maailman ekologisen katastrofin partaalle. Saman asian tekeminen, vain kovemmin, ei paranna tilannetta — se tulee tekemään tilanteesta paljon pahemman.

 

Myytti 4: Maan talouden kasvaessa sen ympäristö muuttuu puhtaammaksi.

Vastaus: Ympäristöllä ei ole kansallisia rajoja, ja globaali ympäristö on tuhoutumassa hälyttävällä nopeudella. Britannian talous on paljon suurempi kuin 100 vuotta sitten, kuitenkin paikallisesti ilman ja veden laatu on parempi kuin aiemmin monissa paikoissa. Tämä tosin johtuu siitä, että nykyään ei oikein valmisteta enää mitään missään. Likaiset tehtaat on viety ulkomaille kaukoitään, Intiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, mikä tarkoittaa että kaikki joudutaan kuskaamaan maapallon toiselta puolelta, joka luo paljon suuremman ekologisen vaurion kuin jos tuotteemme tuotettaisiin kotimaassa.

 

Myytti 5: Kasvu tarjoaa enemmän valinnanvapauksia.

Vastaus: Kyllä, sinulla on mahdollisuus valita satojen epäterveellisten aamiaismurojen, limujen ja muiden myrkkyjen kesken, mutta jos haluat mennä paikalliseen kauppaan, ne ovat kaikki kadonneet ja joudut ajamaan kauemmas supermarkettiin; julkinen liikenne on liian kallis ja se ei liiku silloin kun haluaisit tai sinne minne haluaisit; haluamasi vaatteet eivät ole muodissa tänä vuonna; ei-geenimanipuloitua ruokaa tuskin saa enää mistään; oman talon rakentaminen ja vähäkuormitteisesti maaseudulla eläminen ei enää ole systeemin puitteissa edes mahdollista. Tarjolla olevat valinnat ovat pinnallisia.

 

Myytti 6: Energiatehokkuus, uusiutuvat ja uudet energialähteet sallivat kasvun jatkua ikuisesti.

Vastaus: Energiatehokkuus ja uusiutuvat energian muodot eivät ole ympäristöystävällisiä kasvutaloudessa, koska säästetty raha menee joidenkin muiden tuotteiden ostamiseen — jääkaappi Kiinasta, omenoita Uudesta Seelannista, loma Floridasta — joten hyöty kumoutuu. Samalla tavoin, suuremmassa mittakaavassa, jos ydinfuusiosta tulee mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa, se ei lopeta luonnon tuhoamista niin kauan kun on talouskasvua — voitko kuvitella miten paljon uusia teitä, tehtaita, satamia, lentokenttiä, golfkenttiä jne. rakennetaan jos me saamme fuusion käyttöön? Monet elinalueet tulevat tuhoutumaan.

 

Myytti 7: Uusi teknologia, erityisesti miniatyrisaatio, sallii meidän kasvaa ikuisesti.

Vastaus: Tietenkään emme tiedä mitä keksintöjä on tulossa, ja kasvun puolesta lobbaajat ovat kiintyneet fiktiiviseen henkilöön 1800-luvun New Yorkissa joka sanoi että mikäli liikenne jatkaisi kasvamistaan, koko kaupunki olisi pian metrin verran hevonpaskan peitossa. Hän ei tiennyt että autot olivat tekemässä tuloaan, ja me emme myöskään tiedä mitä keksintöjä on tulossa. Mutta auto toi mukanaan paljon pahempia ongelmia kuin hevonpaska. Joka vuosi tuo mukanaan suuremman määrän ekologista vahinkoa, ja tuhon tahti vain kasvaa — monesti johtuen uusista keksinnöistä. Plus että ei voi miniaturisoida asioita joiden tulee olla ihmisen skaalalla, kuten jääkaappeja, autoja, lentokoneita, ruokaa, vaatteita, taloja — ja talouksien kasvaessa ihmiset haluavat näitä yhä enemmän.

 

Myytti 8: Me tarvitsemme talouskasvua parempaan aseistukseen ja turvallisuuteen.

Vastaus: Vaikka saattaa ollakin totta, että ainoa tapa jolla maa kuten Iran voi varmasti välttää hyökkäyksen on kehittää ydinaseita, aseiden valmistaminen ja käyttäminen aiheuttaa niin paljon ympäristövahinkoja, että se on suurempi uhka ihmiskunnalle kuin suora ydinsota. Ainoa tapa, jolla varmistamme pitkän aikavälin selviytymisen, on kansainvälisin sopimuksin joilla suitsitaan sekä ydinaseita että talouskasvua.

 

Myytti 9:  Talouskasvu voi jatkua ikuisesti kierrätyksen avulla.

Vastaus: Kierrätys ei voi jatkua ikuisesti koska a) se vaatii energiaa; b) ei ole mahdollista kierrättää 100%:sti mitään — materiaalihukkaa on aina; c) tarvitaan myös kierrätyslaitokset, jotka vaativat maa-alaa, autoja, teitä jne; (ja tärkeimpänä) d) se tuo kassavirtaa ihmisille jotka työskentelevät kierrätysteollisuudessa, ja ei voi taata investoinnin turvallisuutta epämateriaalisille hyödykkeille — joten jos kierrätysteollisuus kasvaa, rahan määrä taloudessa kasvaa, ja yhä enemmän tavaroita kulutetaan. Kierrätystä ei voi erottaa resurssienkulutuksesta ja -hukasta, ja täten se ei voi kasvaa ikuisesti.

 

Myytti 10: Ihmisen kekseliäisyys on äärimmäinen resurssi, ja se voi kasvaa ikuisesti.

Vastaus: Tämä on itse asiassa totta, mutta se ei ole kasvua vaan henkilökohtaista kehitystä — luonteeltaan kvalitatiivista kvantitatiivisen sijaan. Me voimme jatkaa evoluutiota, kehittyä intellektuaalisesti, emotionaalisesti, taiteellisesti ja henkisesti — mutta me emme voi jatkaa materiaalista kasvua, joka väistämättä tapahtuu kun talous kasvaa. Me emme voi rikkoa luonnonlakeja. Ihmisen kekseliäisyys ei voi kehittää ikiliikkujaa, eikä talous voi kasvaa ikuisesti.

 

Myytti 11: Me voimme jatkaa kasvua koska me voimme kolonisoida avaruuden.

Vastaus: Tämä on iso oletus, ja vieläkin isompi riski. Ympäristömme saisi kärsiä käsittämättömästä resurssien kulutuksesta ja jätteiden dumppaamisesta, ja se kontribuoisi ekologiseen romahdukseen maapallolla ennenkuin kerkeäisimme kolonisoida toisia planeettoja. Emme ole avaruusmatkailua vastaan, mutta emme ole vielä edes keksineet miten elää tällä planeetalla ilman että aiheutamme ekosysteemille vahinkoa. Ratkaistaan tämä ongelma ensin — tarvitsemme vankan pohjan.

 

Lisäksi yksi myytti josta kuulee yllättävän usein, ja se on yllättävän typerä.

Myytti 12: Talouskasvu liittyy vain siiihen miten paljon rahaa kiertää taloudessa, ja se voidaan saavuttaa lisäämällä nollia tietokoneen ruudulle, ilman ihmistoiminnan materiaalista kasvua.

Vastaus: Tämä on valuutan devalvoimista, ei talouskasvua.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.