12 Design-periaatetta permakulttuurille

Permakulttuuri on kestävän maatalouden ja ekologisen designin sekä insinöörisuunnittelun tapa joka itsetietoisesti yrittää työskennellä luonnon dynamiikkaan rakentavasti suuntautuen. Permakulttuuri filosofiana sekä sosiaalisina käytäntöinä, tekniikoina ja eettisinä normeina pyrkii takaamaan että kaikki elinsysteemit pysyvät terveinä ja kukoistavina. Tämä tavoite voidaan saavuttaa vain jos ihmiset pitävät luontoa holistisena järjestelmänä joka ottaa mukaan ihmisyhteisön, jonka taas vuorostaan täytyy integroida ylijäämätuotanto ja jätteet takaisin luonnollisiin ekosysteemeihin.

Tämä permakulttuurin olemus on David Holmgrenin tiivistämä hänen kirjassaan Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability seuraavin periaattein:

1.  Havaitse ja vuorovaikuta. Varaamalla aikaa luonnossa olemiseen voimme suunnitella ratkaisuja jotka sopivat parhaiten tiettyyn tilanteeseen.

2.  Kerää ja tallenna energiaa. Kehittämällä järjestelmiä jotka keräävät resursseja yltäkylläisyyden huipulla, voimme käyttää niitä sellaisena aikana kun on tarve.

3.  Hanki sato. Varmista että saat todella käyttökelpoisia palkkioita osana sitä työtä jota teet.

4.  Sovella itsesääntelyä ja hyväksy palaute.  Meidän tulee olla kannustamatta epäsopivaa toimintaa jotta systeemi voi jatkaa tervettä toimintaansa.

5.  Käytä ja arvosta uusiutuvia resursseja ja palveluja. Hyödynnä luonnon yltäkylläisyys pienentääksesi kulutuskäyttäytymistä ja riippuvuutta epäuusiutuvista resursseista.

6.  Älä tuota jätettä. Arvostamalla ja käyttämällä meille saatavilla olevia resursseja mikään ei mene hukkaan.

7.  Suunnittelu kuvioista yksityiskohtiin. Ottamalla askel taaksepäin, voimme havainnoida kuvioita luonnossa ja yhteiskunnassa. Nämä voivat muodostaa selkärangan luonnoksillemme, yksityiskohtien täydentyessä sitä mukaa kuin viedään eteenpäin.

8.  Integroi mieluummin kuin eristä. Asettamalla oikeat asiat oikeille paikoilleen kehittyy suhteita näiden asioiden välille ja ne työskentelevät yhdessä tukeakseen toisiaan.

9.  Käytä pieniä ja hitaita ratkaisuja. Pienet ja hitaat järjestelmät ovat helpompia ylläpitää kuin suuret, ja näin käytetään paremmin hyödyksi paikallisresursseja ja tuotetaan kestävämpiä tuloksia.

10.  Käytä ja arvosta diversiteettiä. Monimuotoisuus pienentää haavoittuvuutta eri uhille ja hyödyntää sen ympäristön uniikkia luontoa jossa se sijaitsee.

11.  Käytä reunoja ja arvosta marginaalia. Käyttöliittymä asioiden välillä on se missä kaikkein kiinnostavimmat asiat tapahtuvat. Nämä ovat usein kaikkein arvokkaimpia, monimuotoisimpia ja tuottavimpia systeemin osia.

12. Luovalla tavalla käytä muutosta ja vastaa siihen. Meillä voi olla positiivinen vaikutus väistämättömään muutokseen kun varovaisesti havainnoimme, ja sitten teemme intervention oikealla hetkellä.


Silke Helfrichin ja David Bollierin toimittama Patterns of Commoning toteutetaan sarjana P2P Foundationin blogissa. Käy katsomassa Patterns of Commoningin ja  Commons Strategies Groupin verkkosivuja jos kaipaat lisätietoja.

Lähde:

https://blog.p2pfoundation.net/patterns-of-commoning-twelve-design-principles-of-permaculture/2017/03/16

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.