Kuinka korjata talous: Tuottokatto sijoituksille

Bisneskestä on tullut niin hyvä kasvamaan että se on syvästi korruptoinut hallinnon ja median. Se on heikentänyt kriittisiä kasvun rajoja, ja planeettamme alkaa näyttää jauhotynnyriltä täynnä kärsäkkäitä, matkalla kohti tuhoa.

Edessämme on kaksi polkua — vaihtoehto A on siirtymä tasapainoiseen steady-state -systeemiin jossa kasvunopeus on tasapainossa kutistumisen nopeuden kanssa. Vaihtoehto B on rommaus, jolloin systeemillä joka voi toimia vain kasvamalla tulee rajat vastaan rajallisella planeetalla.

Vaihtoehto B ei houkuttele, joten emme kiinnitä siihen nyt huomiota. Tutkikaamme siis vaihtoehtoa A.

Ideat alla eivät ole täydellisiä ratkaisuja. Ne näyttävät lupaavilta ja ovat jakamisen arvoisia prototyyppejä joita tulee työstää.

IDEA: TUOTTOKATTO

Idea on yksinkertainen. Aina kun sijoittaja tai yrittäjä saa pääomaa liiketoimintaan, yhteenlasketut tuotot pääomasta ovat rajoitettuja. Tuottojen tulisi olla kohtuullisia mutta ne eivät saa johtaa jatkuvaan saamisoikeuteen liiketoiminnan voitoista.

Toteutus on myös yksinkertainen. Kun yritys pitää osakeannin, se kirjaa vastaavan osto-option siihen missä sitä vaaditaan ostamaan osakkeet takaisin etukäteen sovitulla hinnalla.

Kuulostaako hullulta? Miksi kukaan lähtisi tällaiseen diiliin, ja mitä se merkitsisi jos lähtisi?

MITÄ TAPAHTUU KUN KAIKKI OSAKKEET OSTETAAN TAKAISIN?

Isot bileet!

Tässä mallissa yrityksellä on kahdenlaisia osakkeita — rahoitusosuuksia jotka tuottavat kunnes ne ostetaan takaisin, ja ääniosuuksia joilla on vain äänioikeus ja jotka eivät vanhene. Tämä on helppo toteuttaa osakeyhtiön sääntöihin.

Kun rahoitusosuudet ovat kaikki menneet, ainoa mitä on jäljellä on ääniosuudet ja nyt 100% liiketoiminnan tuotoista on käytettävissä organisaation yhteiskunnalliselle taroitukselle. Nämä tuotot ovat osakkeenomistajien hallittavissa yhtiön johdon kautta.

Ilman rahamarkkinoiden kahleita kaulan ympärillä, johto on nyt vapaa olemaan luovampi sen suhteen miten he käyttävät voittoja. He voivat investoida yritykseen tehdäkseen siitä parhaan mahdollisen paikan olla töissä, tai rahoittaa kunnianhimoisia yhteiskunnallisia projekteja, tai sijoittaa huomattavan määrän commons-talouteen.

Yritys silti tarvitsee vahvaa johtoa ja se jotain menetelmiä joilla ehkäistään ylisuuria palkkoja tai epätehokkaita toimintoja, mutta nämä ovat ratkaistavissa toisenlaisten mekanismien kautta kuin omistajien voitonmaksimoinnin avulla.

MITEN TÄMÄ ON PAREMPI SIJOITTAJILLE?

Tuottokatto ei ole parempi kaikille sijoittajille, mutta se on sitä joillekin.

Jos yrität maksimoida vain rahoituksellista tuottoa, silloin jatkuva saamisoikeus tuottoihin on parempi kuin tuottokatto. Sijoittaja ottaisi tuottokaton vain jos muita vaihtoehtoja ei ole.

Tämä investointirakenne avaa mahdollisuuksia liiketoiminnalle joka ei aiemmin ollut mahdollista rahoittaa — hyviä liiketoimintaideoita joilla on hyvä rahoitukselliset näkymät jotka voivat tuottaa hyvin mutta jotka eivät saisi alkuinvestointeja perinteisellä tavalla.

Jotkut näistä liiketoimista ovat lähtemässä käyntiin kehittyvissä talouksissa joissa likviditeettiä pörssilistautumisten tai firmojen ostamisten kautta ei välttämättä ole mahdollista hankkia. Toiset taas ovat alkuvaiheen firmoja jotka eivät ole tarpeeksi pitkällä VC-rahoitukseen.

Toiset taas ovat yhteiskunnallisia yrityksiä joilla ei ole aikomusta tulla ostetuiksi tai maksimoida osinkojen kassavirtaa joka maksetaan omistajille. Ne ovat olemassa koska niiden tarkoitus on toteuttaa yhteiskunnallista missiotaan.

Tuottokattosijoitus voisi dramaattisesti muuttaa sijoittamisen riskiprofiilia alkuvaiheessa lupaamalla maksuehdot jotka ovat osuus liikevaihdosta ja jotka näyttävät enemmän rojalteilta kuin perinteiseltä pääomalta.

Tämänkaltaiset diilit voivat olla parempia sijoittajille avaamaan diilejä jotka ovat olleet aiemmin saavuttamattomissa ja muuttamalla alkuvaiheen sijoitustoiminnan riskiprofiilia. Yrittäjät jotka haluavat toimia yhteiskunnallisesti tai sijoittaa commonsiin, tämä on paljon parempi malli.

 

Lähde: https://blog.p2pfoundation.net/hacking-the-extractive-economy-with-capped-returns-on-investments/2016/03/06

 

One thought on “Kuinka korjata talous: Tuottokatto sijoituksille”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.