David Bollier Yhteisvaurauden lain uudelleenkeksimisestä

David Bollier puhuu Yhteisvaurauden Laista Nicos Poulantzas Institute & Transform! Europen yhdessä järjestämässä tilaisuudessa. Allaolevan tekstin on kirjoittanut Theodora Kotsaka ja se on alunperin julkaistu Transform! Europe -blogissa.


Theodora Kotsaka: Nicos Poulantzas Institute on työskennellyt yhteisvaurauden parissa viimeisen neljä vuotta, keskittyen aiheisiin kuten vesi ja sen ylläpito yhteishyvänä, digitaalinen yhteisvauraus sekä yhteisvaurauteen sovellettuihin menettelytapoihin, jotka liittyvät tuotantomallien muuttamiseen. Bollierin puhe on pidetty jotta saataisiin parempi kuva yhteisvaurauden lain uudelleensuunnittelun tärkeydestä.

Maissa ympäri maailman, Bollier huomauttaa, kukoistava ”yhteisvauraussektori” kehittää tehokkaita, ekologisia vaihtoehtoja yhä toimintahäiriöisemmälle markkina/valtiojärjestelmälle. Yhteisvauraus kehittää uudentyyppisiä ruoankasvatus ja -tuotantojärjestelmiä, vaihtoehtoisia valuuttoja yhteisön arvon säilyttämiseksi, alustaosuuskuntia verkkojakamiseen, usean sidosryhmän osuuskuntia, avoimen designin ja tuotannon järjestelmiä, maanomistusyhteisöjä, yhteisoppimisprojekteja ja paljon muuta. Tavoite useimmissa tapauksissa on tyydyttää olennaisimmat perustarpeet inklusiivisella osallistumisella, ihmissuhteiden epähyödykkeellistämisellä, kollaboratiivisella yhteisöjärjestäytymisellä ja pitkäaikaisella taloudenhoidolla joka kytkee yhteen vastuut ja hyödyt.

Yhteisvauraussektorin kasvu kohtaa suuria esteitä perinteisen lainsäädännön taholta, koska valtio antaa etuoikeuksia yksilön omistusoikeuksille ja markkinavaihdannalle, ja jopa kriminalisoi yhteistekemisen. Välistävetävään talouskasvuun katseensa kiinnittäneenä valtion politiikka ei tunnusta todellista arvoa joka yhteisvauraudella luodaan. Tämä realiteetti, joka on pakottanut kommonerit keksimään nerokkaita ”hakkeja” lakikirjoihin, mahdollisuutena, suojella heidän kykyään kollektiivisesti hallinnoida siemeniä, vettä, viljelyä, asumista ja kaikkea muuta.

Jotta laillistettaisiin ja tuettaisiin yhteistekemistä, Bollier peräänkuuluttaa uutta lakitieteen tutkimusta validoimaan ja kehittämään uutta yhteisvaurauspohjaista lainsäädäntöä. Me tarvitsemme uuden tyyppisiä tehokkaita lakimekanismeja synnyttämään, ylläpitämään ja puolustamaan yhteisvaurautta. Bollier on sitä mieltä, että tämä on olennainen haaste jos me aiomme suunnitella ja kehittää reilun talouden ja hallinnon järjestelmiä jotka voivat toimia kaikkien hyväksi.

David Bollier on eräs Commons Strategies Groupin perustajista. Ryhmä on kansainvälinen asianajoprojekti. Lisäksi hän on Reinventing the Commons Programin johtaja Schumacher Center for a New Economicsissa (US).”

 

https://vimeo.com/204557543

 

 

Lähde:

https://blog.p2pfoundation.net/david-bollier-on-re-inventing-law-for-the-commons/2017/07/26

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.